A Duna várható tetőzése a jelenlegi adatok alapján június 10-e, hajnali 1 óra körül várható, a legmagasabb vízszint 895 centiméter, plusz-mínusz 5 centiméteres eltéréssel - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Fővárosi Vízművek Zrt. védelmi képességeit jellemzően 9 és 9,10 méteres - a Vigadó téri vízszinthez viszonyított - árvízi szintre építette ki, a vízminőséget folyamatosan biztosítják, így tudják garantálni a megfelelő minőségű ivóvizet is a lakosság számára. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. jelenleg a katasztrófavédelem kérésére azonnal bevethető gépparkot és embereket tart ügyeletben. A lezárt területekről a lezárást megelőzően a hulladékot begyűjtötték és elszállították - írta közleményében a katasztrófavédelem.

Pénteken 12 órától a szentendrei HÉV vonalán a vonatok a Margit híd megállótól indulnak, tehát az árvízi helyzet normalizálódásáig a HÉV szerelvények csak a felszínen közlekednek. Az M2-es metró szombat üzemkezdéstől megállás nélkül áthalad a Batthyány téri megállón. Eddig 8000 fő vett részt a fővárosi védekezési munkálatokban, ebből 1600 fő önkéntes.

Pesti Imre a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke Varga Ferenc dandártábornokkal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójával tartott sajtótájékoztatót a Batthyány téren. Az elsősorban lakossági tájékoztatásra irányuló eseményen Pesti Imre elmondta, a fővárosi közművel felkészültek a magas vízállásra. Az ELMŰ munkatársai az érintett önkormányzatok és a helyi katasztrófavédelem képviselőivel rendszeresen bejárják a veszélyeztetett helyszíneket. A vállalat csak abban az esetben kapcsolja ki a víz által veszélyeztetett hálózatokat és fogyasztási helyeket, amennyiben a katasztrófavédelem úgy látja, hogy az érintett közüzemi berendezéseket nem lehet a víztől megvédeni, és életveszélyes helyzet alakulhat ki.