A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton1143 járművezetőt ellenőrzött a megyében, minden sofőrrel szemben alkoholtesztert is alkalmaztak. Az ellenőrzés során összesen 14 járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a teszter pozitív értéke miatt.

A rendőrség arra figyelmezteti a járművezetőket, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során.

QP | Quality Placement

A következő vészhelyzetekkel kell számolni:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.