Egyre komolyabb károkat okoz a madárinfluenza vírus, a nagyobb járványok veszélybe sodorják az európai baromfiágazat működését. Az Európai Bizottság ezért közös uniós stratégiát mutatott be a hatékonyabb védekezés érdekében összehangolva az intézkedéseket, beleértve a védőoltás elrendelését.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatai szerint egy év alatt összesen 50 millió háziszárnyast kellett levágni Európában a madárinfluenza minden korábbinál gyakoribb felbukkanása és nagyobb fertőzőképessége miatt miatt.

A madárinfluenza terjedéséért elsősorban a vadon élő madarak a felelősek, amelyek megfertőzik a szabadtartásban nevelt szárnyasokat is. Két típusa különíthető el, a magas és az alacsony patogenitású törzs.

A madarak vándorlási időszakában kiemelten gyorsan elterjedhet a vírus. Ahol felbukkan a madárinfluenza, ott az összes szárnyast le kell ölni, más módja nincs a vírus lassításának. A nemzeti hatóságok általában elrendelik a baromfifélék zárt tartását akkor, ha magas a vírusfertőzés kockázata.

A védőoltás lehet az uniós csodafegyver

Az Európai Bizottság új szabályokat jelentett be a legsúlyosabb állatbetegségek elleni vakcinázás összehangolására.

A napokban kihirdetett új védekezési szabályok lehetővé teszik a vakcinák alkalmazásának harmonizálását a betegség terjedésének megakadályozása vagy visszaszorítása érdekében. Ez lehetővé teszi az állatok és termékek biztonságos szállítását olyan létesítményekből és zónákból, ahol elvégezték a vakcinázást – olvasható a brüsszeli közleményében, amelyet az Euractiv idézett.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős európai biztos kijelentette, hogy a madárinfluenza amellett, hogy óriási károkat okoz az ágazatban a kereskedelmet is akadályozza. Ennek oka, hogy a vírus miatt több export célország is megtilthatja a szállítást, de a belső piacon sem mindig elegendő annak igazolása, hogy az állományban nem észleltek fertőzött egyedeket.

Vakcina nélkül már lehetetlen a védekezés

Üdvözli a közös uniós vakcinázási stratégiát az európai baromfihús-ágazatot képviselő szervezet, az AVEC. Emlékeztettek, a vírus az elmúlt években folyamatosan változott, így egyre nehezebb oltás nélkül a védekezés. A szakmai szervezet ugyanakkor kiemelte, hogy

vakcina sem csodafegyver, mindössze egy jól összehangolt uniós stratégia egyik eleme. A stratégia részeként az oltások mellett szigorú felügyeleti programokra is szükség van annak érdekében, hogy a vakcinázás hatékony maradjon.

Az AVEC végezetül arra figyelmeztetett, a madárinfluenza elleni védekezés közös társadalmi ügy, így annak költsége nem hárítható kizárólag a baromfitartókra. Meg kell vizsgálni, hogy a kereskedelem miként járulhatna hozzá az összehangolt védekezés jelentette többletköltséghez, mivel a kereskedők érdeke is a vírus terjedésének megfékezése.

Az állategészségügy felkészült az oltási kampányokra

Roxane Feller, az állatgyógyászati készítmények, oltóanyagok és egyéb állat-egészségügyi termékek gyártóit képviselő AnimalhealthEurope főtitkára bizonyos időszakokban elengedhetetlennek tartja a madárinfluenza elleni védekezés részeként a védőoltást. Az ágazat készen áll arra, hogy segítse a kampány végrehajtását. A március közepén életbe lépő új szabályok összhangban vannak az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH, korábban OIE) nemzetközi előírásaival – tette hozzá a főtitkár.