A vendéglátásban 2021 januárja és februárja egyszerű képletet jelentett, hiszen az összehasonlítás alapját jelentő, előző év első két hónapjában még semmiféle korlátozás nem volt, tempósan nőtt a vendéglátás bevétele. A bázisidőszak 2020 márciusa viszont már cifrább hónap volt: március 18-tól 15 órakor zárni kellett, utána csak elvitel és házhoz szállítás volt, majd 28-tól már csak az utóbbi maradt, be kellett zárni egész napra.

Így fogas kérdés maradt például, hogy a KSH által közzétett heti monitoros statisztika melyik időszaka fejezi ki jobban a 2021 márciusi havi változást: a február 26. és március 26., vagy a március 4. és április 2. közötti? Az előbbi egy kiegyensúlyozottabb, utóbbi egy zaklatott bázishónapba lóg bele 2-2 nappal.

A márciusi 37 százalékos bővülés azt is mutathatja, hogy a vendégek és a vendéglősök is keményen ráálltak az elvitelezésre.

A legutóbbi heti monitoros statisztika jókora megugrást jelez az előző év azonos időszakához képest, zömében éppen azokról a hetekről, amikor az összehasonlítás alapját képező korábbi esztendőben már csak erősen fékezett lehetett a vendéglátás működése (a már említett 15 órás, majd a teljes zárás). De 2021-ben rosszabb volt a helyzet a korlátozásokban, hiszen egész márciusban zárva kellett tartaniuk a vendéglősöknek (kivétel a munkahelyi vendéglátás, de az csak tizede a hagyományos kereskedelmi vendéglátásnak).

Forgalom alakulása
IdőszakVáltozás év/év (%)
Január-február-46%
Február 26. - március 26.-19,20%
Március 4. - április 2. 0,90%
Március 11. - április 9.37,40%
Forrás: KSH, blokkk.com

A vendéglátózásnak a heti monitoros statisztikában jelzett 37 százalékos megugrása így azt jelenti, hogy a vendégek jobb híján elfogadták az elvitelezést, a vendéglősök pedig ügyesen rá is kapcsoltak, volt is rá fél évük, erre vezethető vissza a mért megugrás, a gyengébb bázis mellett.

A márciusi havi volumen adatok alapján növekedés kerekedhet ki a havi statisztikában, amit a mostani heti monitoros statisztika is megdobhatott. És az április már nagyot durranhat a növekedés puszta mutatójában, ami mögött minden bizonnyal az áll, hogy 2021-ben a teraszok ekkor már nyithattak, míg a bázisidőszakban teljes zár volt.

A járvány előtti időszakhoz mérve van honnan visszakapaszkodnia a vendéglátózásnak, amivel 2021 valószínűleg el is fog telni.