Az év hatodik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék - tette közzé honlapján az NFSZ. Júniusban 42,1 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 14,7 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 13,7 százalékkal kevesebb volt.

Az álláskeresők 30,6 százaléka - 89,3 ezer ember - tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 16,6 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Júniusban az álláskeresők 11,7 százaléka, 34,2 ezer ember volt pályakezdő.

Az álláskeresők fele nem kap semmilyen ellátást

Az NFSZ adatai szerint az év hatodik hónapjában 148,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 36,3 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 49,2 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Júniusban összesen 138,3 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 98,8 ezer betöltetlen maradt.

A foglalkoztatók 42,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be júniusban, ezek 53,1 százalékához igényeltek támogatást.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 22,7 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Veszprémben és Budapesten bocsátottak el sok embert

Az év hatodik hónapjában több mint háromezer munkavállaló csoportos létszámleépítését jelezték a foglalkoztatók. Az elbocsátások az ágazatok közül főként a kiskereskedelmet és a feldolgozóipart, területileg pedig Veszprém megyét és a fővárost érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 5,5 százalékos volt a március-májusi gördülő negyedévben, ami azt jelenti, hogy a 15-74 éves népességből 250,7 ezren voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 1,6 százalékponttal volt alacsonyabb.