Németh Dávid, az ING makroelemzője szerint a 6,9 százalékra mérséklődő februári inflációs adat nem jelentett túl nagy meglepetést, tulajdonképpen összhangban volt a piaci konszenzussal. Hozzáteszi: pozitív fejleményként értékelhető ugyanakkor, hogy az inflációs nyomás kezd kivonulni a feldolgozott élelmiszerek szektorából; kivétel a tej és tejszármazékok piaca.

Ahogyan várható volt, az energia jelentette a fő faktort, az áram- és földgázár-emelés következtében, míg a várakozásoknak megfelelő maginfláció-emelkedés főként annak volt betudható, hogy megfordult a tartós fogyasztási javak deflációs trendje - derül ki a JP Morgan elemzője, Szentiványi Nóra kommentárjából. Az elemzés szerint a háromhavi adatokból arra lehet következtetni, hogy a maginfláció már talán elérte csúcsát.

A JP Morgan elemzője fenntartja korábbi várakozását, miszerint a következő hónapokban csak fokozatos dezinflációra lehet számítani. A JP Morgan prognózisa szerint az év közepéig 6,5, az év végére pedig 4,8 százalék körülire mérséklődhet a pénzromlási ütem, 2009-ben 3,5-4,0 százalék közé ragadhat be, így az MNB 3 százalékos céljának eléréséhez erősebb forintárfolyamra lenne szükség.

A kommentár megjegyzi: míg a monetáris politika nem tehet sokat a kínálati oldali sokkok befolyásolása terén, az MNB azon van, hogy megvédje infláció-ellenes küzdelmének hitelességét és minimalizálja a második körös inflációs hatásokat. Az elemző kiemeli, hogy a monetáris tanács és annak elnöke nem osztja a testület egyik tagjának, Bánfi Tamásnak nemrég napvilágot látott véleményét, amely a 3 százalékos inflációs target megszüntetése mellett érvelt.

Ennek megfelelően a JP Morgan fenntartja, hogy az MNB a következő két hónap során 50 bázisponttal 8,00 százalékra emeli az alapkamatot annak érdekében, hogy mérsékelje az euró forintárfolyamát, ezen keresztül pedig növelje annak esélyét, hogy Magyarország eléri 2009 végére a 3 százalékos inflációs célt. A JP Morgan alapforgatókönyve szerint március végén már érkezik is az első, 25 bázispontos szigorítás feltételezve, hogy az euró 265 forint körül marad.

Németh úgy véli, hogy az MNB várhatóan emeli az irányadó kamatot márciusban, és akár 50 bázispontos emelés is elképzelhető. Természetesen ez függ attól is, hogy a jegybank hogyan reagál a kötvénypiaci fejleményekre és hogy a piac megnyugszik-e, visszatér-e a likviditás. Ha ez utóbbiak bekövetkeznek, akkor akár a 25 bázispontos emelés is elegendő lehet.

A Budapest Economics elemzése a friss adatok láttán márciusra 6,7-6,8 százalékos inflációt prognosztizál, de továbbra is a kamat tartását várja a monetáris tanács hóvégi ülésétől.