A szélsőséges időjárás miatt szörnyű helyzetre lehet számítani a szúnyogokat elszaporodását illetően, mivel a csapadékos időszak, majd az azt követő hirtelen felmelegedés kedvez a kártevőknek.

Az árvíz levonultával rendkívüli mértékben megnőhet a számuk - figyelmeztet Papp György főmérnök, a Bábolna Bio kártevőmentesítéssel foglalkozó cég munkatársa. Hozzátette: a nagy meleg hatására felgyorsul a fejlődésük, és pár nap alatt kikelhetnek a lárvák.

Azért kell az átlagosnál nagyobb szúnyoginvázióra számítani, mert az időjárás miatt nem tudták időben elkezdeni az irtást - nyilatkozta korábban Tajti László, az ÁNTSZ biológusa. A védekezés azonban már elkezdődött, a fővárosban repülőből is permeteznek majd.

Elsősorban a Duna melletti kerületekben kell több vérszívóra számítani, ezen belül a III., IV. és XXII. kerületekben lapinformáció szerint. Emellett a Dunakanyar és Szentendre környékén is a megszokottnál több szúnyog lesz.Megkezdődött a védekezés a leginkább kritikus területeken, Borsodban, ahol főként az árvíz sújtotta területen küzdenek a problémával. A Balatonnál pedig a tervezettnél várhatóan több kémiai irtásra lesz szükség a csapadékos időjárás, a sok szúnyog és a kényszerűségből elmaradt biológiai irtások miatt.Patkány- és hangyainvázióAz extrém időjárás miatt több lehet idén patkányból is.

Legalábbis erre utal, hogy azokban a kerületekben, amelyeket érintett az árvíz, a megszokottnál több bejelentés érkezett. Ezeket ugyanakkor még ellenőrizni kell, hogy valós-e a fertőzöttség és tényleg az említett állatokról van-e szó - hangsúlyozta Papp György. Hozzátette: 7-10 napba is beletelhet, míg a területen, a lekezelést követő első ellenőrzésnél kiderül, hogy az irtószerből fogyasztott-e a kártevő.Probléma lehet a hangyákkal is, hiszen a csapadékos meleg tavasz miatt az állatok elkezdtek befele mozogni, ezért nagyobb számban jelennek meg az épületekben. Ebben az évben a megszokottól eltérően már február végétől tapasztalható volt a hangya invázió.A hosszan tartó, 2-3 hetes kánikula kedvezhet a csótányoknak is, ezek nagyobb számú előfordulása azonban általában inkább júliusra tehető. Elsősorban a csatornákban élő, úgynevezett konyhai csótányok jelenhetnek meg a belvárosokban, lakótelepeken.

Nincs szervezett kullancsirtásA kullancsok esetében az okoz komoly problémát, hogy nem tudnak szervezett irtást végezni, mivel nincs engedélyezett irtószer. Egy hatóanyagot tudtak erre korábban használni, azt azonban visszavonták 2007-ben. Ezért még fontosabb, hogy mindenki egyénileg védekezzen, zárt ruhában menjen fás, erdős részekre, használjon kullancs elleni szert, illetve végezzen alaposabb kullancsellenőrzést a kirándulás után.

A mezőgazdaságban is sok gondot okoznak a kártevők, szakemberek 100 milliárd forintos kárról beszélnek, de az erdőgazdálkodásban is több milliárdos a veszteség. Tovább rontja a helyzetet, hogy a belvíz miatt nem lehet elvégezni a növényvédelmi feladatokat, hiszen nem tudnak bemenni a gépekkel a területekre. Emiatt további károkkal számolhatnak a gazdák.