Ősszel a magyarok 41 százaléka válaszolt úgy, hogy kevesebbet keres, mint egy évvel ezelőtt - derül ki az Intrum credit management vállalat idei második nemzetközi vizsgálatából. A tavasszal elvégzett felmérés szerint Magyarországon az emberek 60 százalékának csökkentek a bevételei. A magyarok rosszabb helyzetben vannak az európai átlagnál, hiszen tavasszal az európai válaszadók 54 százaléka jelezte, hogy csökkent a jövedelme tavalyihoz képest, a friss felmérésben pedig a válaszadók 35 százaléka számolt be jövedelemcsökkenésről.

Az ősszel elkészült Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése (ECPR) felmérés megerősíttette, hogy a fiatalokat erősebben érintette a recesszió, mint az idősebbeket: a 18 és 21 év közöttiek 60 százaléka, a 22 és 37 év közötti felnőttek fele számolt be jövedelme csökkenéséről. Az 55 és 64 év közöttiek körében ez az arány már csak 37, a 65 év felettieknél pedig 17 százalék Magyarországon.

Az arányok korcsoportonként hasonlók az EU más országaiban is, számottevő különbség figyelhető meg azonban Magyarország és a többi állam között a szülők pénzügyi helyzetét tekintve. A kisgyermekes szülőket általában másoknál erősebben érintette a recesszió, az átlaghoz képest jobban aggódnak anyagi helyzetük miatt. Magyarországon azonban a szülők és a többi megkérdezett azonos arányban válaszolták azt, hogy a válság óta a korábbiaknál jobban aggódnak az anyagi helyzetükért.

"A magyar szociális támogatási rendszer kiemelten támogatja a kisgyermekes szülőket, ennek köszönhetően a magyar szülők relatív helyzete jobb a többi európai országgal összevetve" - mondta Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. "A válság idején folytatódott a szülőknek járó támogatások kifizetése, tavasszal egyszerűsödtek a babaváró támogatás és a csok feltételei. A piaci folyamatok, elsősorban a munkanélküliség azonban őket is érinti, ezek különösen a legfiatalabb szülőknek okoznak gondokat."

Eléggé aggódnak a magyarok
Kép: Intrum

A jövedelemcsökkenés ellenére a számlafizetési képességet nem érintette jelentősen a válság. Bár az infláció és az otthoni munka miatt növekednek a számlák, a legtöbb háztartásnak nem okoz nagyobb gondot a számlafizetés, mint tavaly: Magyarországon 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy a számlái gyorsabban növekednek, mint a jövedelmei, csak egy százalékponttal többen, mint tavaly ősszel.

Minden korcsoportban szegényebbek lettek a magyar fogyasztók
Kép: Intrum

"A válságra a fogyasztók többsége magasfokú pénzügyi tudatossággal reagált. A többség, ahol tehette, csökkentette kiadásait, kerülte a kockázatos hitelfelvételt és próbálta növelni megtakarításait" - mondta Deszpot Károly. Szerinte a tudatosság valószínűleg meglátszik majd a karácsonyi kiadásokban is: idén a válaszadók közel fele mondta azt, hogy kevesebbet költ ajándékokra, mint a korábbi években.