A tárca írásos válasza szerint: "az Európai Bizottság április 25-én úgy határozott, megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal egy készenléti pénzügyi csomagról". A hónapok óta tartó egyeztetések eredményeképp a magyar kormány ezzel jelentős mérföldkőhöz érkezett az előzetes egyeztetések folyamatában - áll a közleményben.

Orbán Viktor és Manuel Barroso április 24-i brüsszeli találkozóján sikerült áttörést elérni, amelynek kedvező piaci hatásai máris érzékelhetőek - fogalmaznak. Több pozitív döntés is született a Bizottság és Magyarország közötti tárgyalások alatt álló ügyekben. A Magyar Nemzeti Bank ügyében a szervezet megfelelőnek találta a kérdéseire adott magyar válaszokat, így lezárulhat az eljárás - fogalmaznak. A kormány a vállalt intézkedéseket gyorsan és egészében meghozza, ugyanakkor folytatja a konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett kérdésekről - jegyzik meg.

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány által meghozott határozott lépéseknek köszönhetően a magyar jegybanktörvény összhangban lesz az uniós jogszabályokkal. A kapcsolódó kötelezettségi eljárást lezárja az európai szervezet, ha Magyarországon a parlament elfogadja mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek mellett a magyar fél elkötelezte magát - fogalmaz az NGM.

A jegybanktörvény és az alaptörvény MNB-t-érintő módosításokat várhatóan már május végén elfogadhatja az Országgyűlés. Az Európai Bizottság döntése alapján a törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális tárgyalások. Az EB április 25-i döntését követően a Nemzetközi Valutaalap szintén jelezte, hogy kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások - írja az NGM.