Az inflációs cél eléréséhez erősebb forintra vagyis kamatemelésre van szükség - kommentálta a JPMorgan a Magyar Nemzeti Bank hétfői sáveltörlése után kialakult helyzetet. A befektetési bank egyébként - összhangban az elemzői és devizapiaci kereskedői vélemények átlagával - 25 bázispontos kamatemelést várt, bár annak 30 százalékos esélyt adott, hogy az év során valamikor, de nem pont most hétfőn, eltörlik a sávot.

A bank elemzése szerint a sáv eltörlése növelheti az infláció-célkövető rendszer hitelességét középtávon, ám azon a tényen nem változtat, hogy az MNB-nek szigorítania kellene a monetáris kondíciókon a rövidtávú inflációs célok elérése érdekében.


A JPMorgan továbbra is fenntartja alap-forgatókönyvét, amely szerint márciusban és áprilisban 25-25 bázispontos kamatemelést hajt majd végre a jegybank, azaz végeredményben az alapráta 8,00 százalékra nő.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a kamatdöntés után megjelent jegybanki kommentek arról szóltak, hogy kamatemelés jöhet, amennyiben a következő időszak makroaadatai nem jelzik a csökkenő inflációs kockázatokat, ráadásul a monetáris tanácsban már most felmerült a 25 bázispontos emelés gondolata.


A JPMorgan aláhúzza: az MNB továbbra is kiáll a 2009-es 3 százalékos inflációs cél mellett, márpedig ehhez erősebb forintárfolyamra volna szükség. A jegybank legfrissebb inflációs jelentés ráadásul 5-ről 5,9 százalékra emelte a 2008-as pénzromlási ütem prognózisát, a 2009-est pedig 3-ról 3,6-re, 256 forintos euróárfolyammal és 7,75 százalékos ez év végi alapkamattal számolva.


A tábla azt mutatja, hogy a bank szerint különböző euró/forint-árfolyamok mellett hogyan alakulna a 2009 negyedik negyedévi infláció, és arra miképp reagálna az MNB. A JPMorgan szerint ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen érni a 3 százalékos inflációs rátát, 250 alatti euróárfolyamra volna szükség.