Az MNB monetáris tanácsa (MT) mind a hét tagja az újabb 25 bázispontos vágásra szavazott a legutóbbi, július 23-i ülésén, így alakult ki a 4 százalékos kamatszint - derül ki a ma 14 órakor publikált rövidített jegyzőkönyből.

Lent marad az infláció

Eszerint a tanács megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén újra megindulhat, a kibocsátás azonban továbbra is elmarad potenciális szintjétől. A gyenge keresleti környezet tartósan fennmaradhat, így az inflációs nyomás a következő időszakban alacsony marad. A historikusan alacsony inflációs folyamatok részben maginfláción kívüli tételek áralakulásához köthetőek. Az alacsony bérdinamika arra utal, hogy a vállalatok termelési költségeik emelkedéséhez erőteljesebben alkalmazkodnak a munkaköltségeken keresztül, így a fogyasztói árakon keresztül történő áthárítás mérsékelt lehet.

Gyorsan változhat a hangulat

At MT értékelése alapján a a hazai kockázati mutatók az elbizonytalanodó nemzetközi pénzügyi környezetben is mérséklődtek és jelentős hazai eszközeladásokra nem került sor. Néhány tanácstag szerint ez jelentős és kedvező változás az eddig megfigyelt tendenciákhoz képest, ugyanakkor rámutattak, hogy a feltörekvő piacokon tapasztalt forráskivonás számos esetben országspecifikus tényezőkhöz köthető. Továbbra is kockázatot jelent a globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása és a világgazdasági növekedési kilátások bizonytalansága, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja.

Az MT úgy látja, hogy a 3 százalékos inflációs cél elérését a lazább monetáris politika is biztosítja. A globális pénzügyi környezet ugyanakkor az elmúlt időszakban változékonyan alakult. A monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.

A tanács megítélése szerint a következő hónapokban az eddig végrehajtott jelentős kamatcsökkentések és a változékony pénzügyi piaci környezet a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének megváltoztatását indokolhatják. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a kamatpolitika várható vitelében beálló változásokat célszerű jelezni a piaci szereplők felé - olvasható a jegyzőkönyvben.