Gaskó István az MTI tudósítása szerint elmondta: csütörtök este 8 óra után folytatódott az egyeztetés a MÁV és a VDSZSZ között, azonban az álláspontok egy tapodtat sem közeledtek egymáshoz, annak ellenére, hogy a szakszervezet fenntartotta kompromisszumos javaslatait. Gaskó István a kilátásba helyezett karácsonyi sztrájkot a szakszervezet elleni politikai támadásokkal magyarázta. A VDSZSZ elnöke Gyurcsány Ferenc pénteki nyilatkozata kapcsán hangsúlyozta: nem tiszte egy miniszterelnöknek, hogy beavatkozzon egy érdekvitába, ahol a felek törvényes eszközöket alkalmaznak. Gaskó István visszautasította, hogy a miniszterelnök "könyöradománynak" próbálja meg beállítani a MÁV-nak juttatott állami forrásokat, és gorombának nevezte, hogy a miniszterelnök a VDSZSZ "zsarolási potenciáljáról" beszélt, amellyel a szakszervezet "mások rovására előnyöket próbál kicsikarni a maga javára".

A VDSZSZ elnöke "megrázónak" tartotta, hogy a miniszterelnök ellenszenvesnek nevezte a sztrájkot, úgy vélte, hogy a kormánynak pártatlannak kellene maradnia ebben a kérdésben. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a MÁV és a közlekedési miniszter abban érdekelt, hogy a még elégséges szolgáltatásokról se legyen megállapodás, és a közvélemény a sztrájkolók ellen forduljon. Gaskó István úgy vélte, hogy a közlekedési miniszter "fordítva ül a lovon", hiszen a vasúttársaság irányításában közvetlen utasítási joga van, így nem a szakszervezetet kellene hibáztatnia a megegyezés elmaradásáért. A VDSZSZ elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a miniszternek mindeddig nem volt ideje egyeztetni a szakszervezettel.

Gaskó István azt üzente Gyurcsány Ferencnek, hogy "higgadjon le, és ne üzengessen indulatokat gerjesztő szövegeket". Gyurcsány Ferenc az MR1 Krónika című műsorában pénteken reggel beszélt egyebek mellett a vasutassztrájkról. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "nem lehet arra kényszeríteni az országot, hogy elgyengüljön és elgyávuljon csak azért, mert valakik megpróbálják esetleg a meglévő zsarolási potenciáljukat arra használni, hogy önmaguknak újabb előnyöket kicsikarjanak mások rovására". Megjegyezte, nem lehet megengedni, hogy valamelyik szakma, például a vasutasok, több pénzt kényszerítsenek ki, mert tudnak sztrájkolni, míg más területen dolgozók nem tudnak élni ezzel az eszközzel. A szakszervezet elnöke kitért arra is, hogy a VDSZSZ nincsen egyedül, hiszen az Európai Szállítási Dolgozók Szövetsége és az osztrák vasutas-szakszervezet is szolidaritásáról biztosította, csakúgy, mint számos magyar szakszervezet. Utóbbiak közül megemlítette többek között a Magyar Orvosok Szövetségét, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét. Gaskó István elmondta, hogy a MÁV-val történő egyeztetést 17 órakor folytatják.