Napi 3-5 csésze kávé élfogyasztása fokozza a koncentrációt, az éberséget, és csökkenti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Napi 6 csésze fölött azonban a kávé már blokkolja az agyműködést - derül ki egy nagyszabású kutatásból, amelyet a Nutritional Neuroscience című folyóiratban tett közzé egy a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatócsoportja.

A Massive Science által idézett kutatás során több százezer brit önbevalláson alapuló kávéfogyasztását vetették össze az illető agyi MRI-vizsgálatának eredményével és úgy találták, hogy a kávéfogyasztás mennyiségének növekedésével csökken az agytérfogat. (Az agy mérete nem függ össze az intelligenciával).

Az elemzésből kiderült az is, hogy a napi 6 csészénél többet fogyasztók között 53 százalékkal nagyobb a demencia kialakulásának kockázata mint azoknál, akik megállnak 1-2 csészénél.

A mértéktelen kávézás emellett szorongáshoz, álmatlansághoz vezethet.

Attól persze nem kell tartani, hogy ez tömeges problémát okozna, a legtöbb ember ugyanis nem iszik meg napi 6 kávét, megmarad legfeljebb 3-nál.