George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a The Sunday Times című vezető brit vasárnapi lapnak kijelentette: mivel "a bankárok már megkapták prémiumukat", a konzervatívok azt szeretnék, hogy "most a nép részesüljön banki bónuszban ... miután a nép pénzét fektették ezekbe az intézményekbe".


Osborne ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi munkáspárti kormány a pénzügyi válság kirobbanása után összesen 70 milliárd fontot (22 ezer milliárd forintot) fordított költségvetési forrásokból az összeomlás fenyegette brit bankok életben tartására. A befektetések nyomán a Royal Bank of Scotlandben (RBS) jelenleg 84 százalékos, a Lloyds csoportban 43 százalékos az állami részesedés.

E bankok részvényei mostanában ugyan 30 százalékkal alacsonyabb árfolyamon forognak, mint amennyit a brit kincstár annak idején fizetett értük, citybeli elemzők szerint azonban a piac előbb-utóbb magához tér, és három éven belül megérhet az idő az állami részesedés kiárusítására.

Jóllehet a tory reprivatizációs tervek még körvonalazódnak, a The Sunday Times szerint azonban a lakosság valószínűleg diszkont árfolyamon vehetne meg néhány száz és néhány ezer font közötti paketteket. A fiatalok, az alacsony jövedelmű családok, illetve a gyermekeik számára megtakarító szülők még további külön árengedményt kaphatnának.

Osborne szerint a terv illeszkedik a konzervatívok által az utóbbi néhány évben hangoztatott elképzeléshez, amelynek célja a "szegények újratőkésítése".