A jelentést tevő kórházak lejárt adósságállománya közel 40 milliárd forintot tesz ki - jelentette be Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára öt szakmai szervezettel folytatott egyeztetést követően.

A tárca tervei szerint negyedévente megismétli a felmérést, egy ágazati kontrollingrendszert alakít ki - tette hozzá Szócska.

Az államtitkár szerint a szakmai szervezetekkel egyetértés alakult ki arról, hogy az adósságállomány alakulásának öt legfontosabb oka a forráskivonás, a finanszírozás aránytalansága, strukturális problémák, rendszerstartégia hiánya, a helyi menedzsmentek hiányosságai, illetve a startégia nélküli fejlesztések.

A felek abban is egyetértettek, hogy az ágazat konszolidációja nem lehet egyszerű adósságkezelés, Szócska szerint a struktúrák dinamizálására, teljesítmény alapú stratégiai rendszerkonszolidációra van szükség az egyszeri forrásjuttatások helyett.

A 40 milliárd forintos összeg egy globális szám, az egyes részadatok elemzésére munkacsoportokban kerül majd sor.

A következő lépés a mostani adatok önkormányzatokkal való validálása, amire augusztus 19-ig sor kerül - tette hozzá az államtitkár.