A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással megtisztítva 9,0 százalékkal nőtt. A termelés az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői kommentárjukban kiemelték, hogy a várakozásokat meghaladó ütemben folytatta a menetelést felfelé a magyar ipar márciusban. A pontos képhez az elemzők szerint meg kell várni a részletes adatokat, azonban feltételezhető, hogy az autóipar maradt az ipar elsődleges motorja márciusban is, míg a többi ágazat - egyebek mellett az élelmiszeripar - legfeljebb enyhe emelkedésre lehetett képes.

A magyar ipar is növekedhet egészen addig, amíg az európai konjunktúra felfutóban van és az autók iránti kereslet erősödik - írják. Várakozásaik szerint a következő hónapokban is folytatódhat termelés bővülése. Amennyiben kitart az autóipar lendülete az év további részében, akkor idén is megközelíthető a tavalyi 7,6 százalékos bővülési ütem - vélekednek az Erste elemzői.

Suppan Gergelynek, a Takarékbank elemzője szerint is kiemelkedően nőtt az ipari termelés a harmadik hónapban és igen kedvezőnek tartja, hogy az előző kéthavi adatot is jelentősen felfelé módosította a KSH, így az első negyedévben érdemben gyorsult az ipari termelés a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Nem kizárt, hogy a jövő héten megjelenő GDP- adat is gyorsulást mutat a tavalyi 3,4 százalékos utolsó negyedévihez viszonyítva - tette hozzá a Takarékbank elemzője.

Márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek - véli az elemző, aki továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére számít, elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén a kapacitások felfutása és új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt. Hozzátette: az újra emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása, valamint a belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében a tavalyi alacsony bázis miatt élénkülhet az ipari termelés dinamikája, tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, idén közel 7,5 százalékos ipari termelés növekedésre számít az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemeli: a modellváltás után teljes kapacitásra váltó Suzuki-gyár is hozzájárulhatott az ipari volumen bővüléséhez márciusban. Az export is javíthatta az ipar teljesítményét, mivel az európai porondon viszonylag kedvezően alakulnak a konjunktúramutatók - jegyezte meg.

A K&H vezető elemzője idén 6 százalék körüli éves bővülést vár a magyar ipartól. A növekedés ütemét nagyban meghatározhatja az európai gazdaság alakulása, ezen keresztül az export, de fontos tényező lehet kiskereskedelem átgyűrűző hatása - tette hozzá. A devizahitelesek elszámolása, amely sok adósnál növeli az elkölthető jövedelmet, bővítheti a kiskereskedelmi forgalmat a K&H Bank vezető elemzője szerint.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés 7,4 százalékos bővülését várta márciusra a KSH által közölt 11,6 százalékkal szemben. Kiemelte: a növekedés feltehetően ország-specifikus tényezőkből ered, nem követi a külföldi keresletet, mivel a német ipari termelés és a feldolgozóipari megrendelések bővülése gyenge volt. Kondrát Zsolt hangsúlyozta, hogy az utóbbi 3-4 évben az ipar öt ága közül csak a - legnagyobb súlyt képviselő - járműgyártás növekedett egyértelműen, a kapacitásbővítéseknek köszönhetően.

Az MKB Bank vezető elemzőjének tájékoztatása szerint a kiemelkedő márciusi ipari termelési adat miatt felülvizsgálták a 2015-ös éves ipari termelési előrejelzést 7,5 százalékra. Az idei GDP-növekedés az MKB szerint továbbra is 2,6 százalékos lehet, figyelembe véve a vártnál kisebb márciusi kiskereskedelmi adatokat is - tette hozzá az vezető elemző a kommentárban.