A magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, aminek következtében a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, ami közben katapultált.

Az Index arról írt, hogy a hírek szerint Kálló Sándor őrnagy, az egyik legtapasztaltabb magyar Gripen-pilóta vezette a gépet. Állítólag a futóművek csak részben nyíltak ki, ezért a gép hasra szállt, a pilóta már ezután katapultált. A szemtanúk szerint az ernyő kinyílt, de pontosabbat a HM sajtótájékoztatóján tudott meg a hírportál.

Utoljára májusban volt hasonló eset, akkor egy kétüléses Gripen tört össze, mert leszállás közben - egyelőre ismeretlen okból - nem tudott megállni, és a kifutópálya vége után felborult és összetört.

A HM szerdán később közölte: stabil állapotban a kecskeméti megyei kórházban ápolják azt a Gripen-pilótát. Orosz Zoltán altábornagy elmondta: további vizsgálatok döntik el, hogy a sérült pilótát helyben ápolják vagy a fővárosi Honvédkórházba viszik. Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta, aki megpróbálta a meghibásodott, kiképzési feladatot ellátó gépet "hasra" landolni, és akkor katapultált, amikor manőver közben a repülő balra kitört, irányíthatatlanná vált. - ismertette.

Az első helyszíni vizsgálatok azt mutatják, hogy javítható a JAS-39 C Gripen repülőgép. Kádár Sándor pár perccel kilenc óra után szállt fel, és kevéssel később már jelezte, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját.

Orosz Zoltán teljesen normális eljárásnak nevezte, hogy az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a repülők földön maradnak, de a meghibásodás jellege nem olyan, hogy "a típust le kellene tiltani". Összefüggés a csehországi balesettel nincs - jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, "láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma".

A cáslavi reptéren május 19-én történt másik Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd illetékesek - mondta, hozzátette: hasonló vizsgálatot folytat le a HM ebben az ügyben, mint a csehországi esettel kapcsolatban.

Egy másik kérdésre válaszolva Orosz Zoltán közölte: nem gátolja az ország légtérvédelmét és vállalt nemzetközi vállalásainak teljesítését, hozzátéve, hogy a két gép kiesése természetesen okoz nehézségeket.