A Magyar Közlönyben megjelent határozat kiemeli, hogy az uniós külső szárazföldi határokkal rendelkező tagállamokkal való közös szolidaritás jegyében, a litván–belarusz határon kialakult migrációs helyzetre tekintettel, a kormány támogatja a litván külső szárazföldi határok műszaki határzárral történő megerősítését.

Emiatt a magyar állam tulajdonában és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vagyonkezelésében álló vagyonelemek tulajdonjogának - a Litván Köztársaságnak történő - ingyenes átruházásáról döntött.

Az átadandó eszközök a következők:

- 3000 darab 4,5 méteres oszlop,

- 330 darab 5,5 méteres oszlop,

- 1005 tekercs drótfonat,

- 1500 tekercs NATO drót,

- 7500 kilogramm 4 milliméteres vezetőhuzal,

- 900 kilogramm 3,1 milliméteres vezetőhuzal,

- egyéb szerelési anyagok (hilti patron, hiltiszeg, rögzítőlemez, hattyúnyak, feszítőszem) 15 egység.

A kormány - azonnali határidővel - utasította a belügyminisztert, hogy az irányítása alatt álló Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közreműködésével, az átadás-átvétel megvalósításához vegye fel a kapcsolatot a kijelölt átvevővel, és gondoskodjon az átadás-átvétel megvalósításáról.

A belügyminiszter feladata, hogy - a segítségnyújtás keretében - biztosítson a büntetés-végrehajtási szervezet személyi állományából, az illegális migrációval összefüggő szakkérdésekben történő közreműködéshez szakértő személyeket. Továbbá a miniszter e személyek segítségével, a litván fél belföldi tájékoztatásához, felkészítéséhez, valamint a folyamatos szakmai konzultáció biztosításához szükséges intézkedéseket tegye meg.