Január közepén jelentette be Keszthely fideszes polgármestere, Nagy Bálint, hogy – 400 millió forintból – elkészültek a város Balaton-partjának fejlesztési tervei. A polgármester szerint „az elképzelések tervvé formálásban részt vett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), és a helyi lakosok és civil szervezetek véleményét is kikérték”. A két szervezet ugyanis – az önkormányzattal egyetértésben, de egymástól függetlenül – ötletpályázatot írt ki a szóban forgó partszakasz fejlesztésére. A pályázatok keretében csaknem ötven szakértő, egyetemista, illetve phd-hallgató dolgozott majd’ egy éven át a partszakasz fejlesztésén.

Azt azonban Nagy Bálint nem említette, hogy noha az egyetemi hallgatók és a doktoranduszok hónapokon át dolgoztak a terveken, egyetlen ötletfoszlányuk sem került be a végleges tervekbe, és az MMA által kiírt pályázat bíráló bizottságának szakmai ajánlásait is szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a fejlesztés gazdái – írja a 24.hu.

A portál szerint az előzetes számítások szerint a három elemből álló beruházás – aminek összköltsége 6-9 milliárd forint között alakulhat - keretében megújítják a KRESZ-parkot, és a futballpálya továbbfejlesztésével sport- és szabadidőközpontot hoznának létre. Ez azonban lényegében azt jelenti, hogy a focipálya helyére felhúznak egy termetes betonépítményt – derül ki a lap birtokába jutott látványtervekből. Ezt Nagy Bálint úgy adta elő, hogy „a városi strand zöldfelületét is növelni tudják, egy wellnesscentrum kialakításával pedig a strandszezon meghosszabbítására is lehetőség nyílik”.

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának vezetője a 24.hu-nak sajnálata, hogy az ötletekből semmit sem jelent meg a végleges tervpályázatokban, de hozzátette, nem ez az első ilyen eset. „Az viszont nem esik jól, ha az önkormányzat az akadémiával takarózik. Ráadásul a tervek, amik végül megszülettek, nem túl szívmelengetőek, a pályázatokban ennél környezethez illeszkedőbb megfogalmazások voltak” – mondta a 24.hu-nak.

Balázs Mihály Kossuth- és Ybl-díjas építész, a BME Építőművészeti Doktori Iskolájának vezetője – aki megerősítette, hogy tudomása szerint az önkormányzat a tanulmányból és a négy vázlattervből semmit sem használt fel a nemrég megjelent tervekhez – a tervektől Turi Attilához hasonlóan nem volt elragadtatva. Azzal kapcsolatban pedig, hogy az önkormányzat az akadémiával és az egyetemmel takarózva tette közzé a terveket, az építész úgy nyilatkozott, megtették a szükséges lépéseket, levelet írtak a polgármesternek, és az Építészfórumon is reagáltak az elhangzottakra.

Az már csak hab a tortán, hogy 2021 decemberében aztán a tervtanácson kiderült, az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. már elnyerte a feladatot, és el is készítette a terveket. A bemutatott tervváltozatok megvalósítását ugyanakkor nem támogatta sem a Zala megyei, sem a keszthelyi tervtanács.