"A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) filmötletvadászatot hirdet, amelynek célja, hogy végre előkerüljenek a fiók mélyéről, vagy most először papírra vetődjenek azok az ötletek, melyekből egy profi csapat közreműködésével akár a jövő mozisikerei is elkészülhetnek" - írta közleményében a Filmalap, amely szerint a "kasszarobbantó sikerfilmek is egy jó ötlettel kezdődnek".

A MNF május 7. és június 6. között várja amatőrök, pályakezdők és profik játékfilm-ötleteit; alkotók vagy csoportok több filmtervvel is pályázhatnak. Legfeljebb háromoldalas (8000 karakteres) leírást várnak e-mailen, valamint egy adatlapot kell kitölteni az indulóknak. Ehhez nem kell regisztrálni, és egyéb dokumentumot csatolni.

A Filmalap az akció során elsősorban hagyományos műfaji-film ötleteket (vígjáték, thriller, romantikus, történelmi, krimi, kalandfilm) vár, ezen belül is kifejezetten olyanokat, amelyek vagy a magyar történelem sorsfordító eseményeit és meghatározó alakjait helyezik a drámai cselekmény központjába, vagy jelen korunk jellegzetes problémáit, jelenségeit, élethelyzeteit mutatják be - áll a közleményben. Ugyanakkor az akcióra bármilyen ötlettel lehet jelentkezni.

A Filmalap a legjobb ötleteket forgatókönyv-fejlesztési pályázatán előzetesen támogatottnak nyilvánítja, a forgatókönyv fejlesztéséhez szakmai hátteret biztosít, és alkotóit meghívja egy szakmai fórumra, ahol az ötletgazdák öt perces prezentáció (pitch) után filmelőállítót, producert találhatnak - írta a MNF. A fórumon a részvétel nem kötelező, a jó ötletek enélkül is eljutnak a fejlesztési pályázatra.