A Magyar Közlönyben megjelent határozat a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára történelmi épületének korábban meg nem épült épületszárnyának felépítésére, a volt Országos Villamos Teherelosztó épületét jelölte ki. A két épület a Budai Várnegyedben egymás mellett fekszik. Az utóbbi bontásáról, vagy megtartásáról szakmai vita folyt nemrégiben, de ez most eldőlt. Az új épületszárny a Nemzeti Hauszmann Program II. ütemének a része lesz. A levéltár meglévő épületét felújítják és látogatóközpontot is kialakítanak benne. A beruházás előkészítésére 3 milliárd 723 millió forint fordítható a jövő évi költségvetésből.

A kormány döntött a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Óbudán, a Lángliliom utcában lévő létesítményének korszerűsítéséről és bővítéséről is. Ennek az előkészítésére 1 milliárd 604 millió forint fordítható úgy, hogy a jövő évi büdzsét 724 millió terheli, a maradékot majd a 2022-es költségvetésbe kell betervezni.

Ezt a beruházást a kormány - rendelettel - nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A beruházással összefüggésben:

  • településképi véleményezési eljárásnak nincs helye,
  • településképi bejelentési eljárást nem kell lefolytatni,
  • építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni,
  • közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye.