Újabb kellemetlen ténnyel szembesülnek azon volt szolgálati nyugdíjasok, akik idén a családi adókedvezményt szeretnék igénybe venni. Mint az ismert idén januártól megszüntették a korábbi korkedvezményes szolgálati nyugdíjakat, amelyeket a fegyveres testületeknél dolgozók vehettek igénybe. A szolgálati nyugdíjak az idén - a korhatár alatti volt "nyugdíjasok" körében - szolgálati járandósággá alakultak. Nem ritka - sőt kifejezetten gyakori -, hogy azok az egykori katonák, rendőrök, tűzoltók vagy épp titkosszolgák a szolgálati járandóság kiegészítésére a versenyszférában állást vállalnak, hisz számtalan cég nagy örömmel alkalmaznak biztonsági jól képzett biztonsági szakembereket. Ráadásul a korábbi kedvezményes nyugdíjszabályoknak köszönhetően, ezen járandóságot kapó egykori rendvédelmisek olyannyira fiatalok, hogy akár családi adókedvezményre is jogosultak lehetnek.

A szolgálati járandóságot 16 százalékos személyi jövedelemadó terheli - ám elvileg a családos szülőknek járna a családi adókedvezmény - ám ezt mégsem tudják most igénybe venni - derül ki egy levélváltásból, amely a parlament honlapján olvasható. Harangozó Tamás (MSZP) képviselő írásbeli kérdésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a korhatár alatti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék szabályairól szóló kormányrendelet kimondja, hogy a családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolást az adóévet követő év június 30-át követően adja ki az adóhatóság - vagyis ez esetben az adókedvezményre akár másfél-két évet is várni kell.

Az MSZP-s képviselő kérdésnek álcázott állítását a nyugdíjügyben illetékes Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára Halász János elismerte: az idén januártól esetleg járó adókedvezményt nem kapja meg az adózó, amit a bonyolult adminisztrációval magyarázott. Az államtitkár szerint a "családi adókedvezmény elszámolásához számos adat, igazolás szükséges.

A kedvezmény igénybevételére vonatkozó szabályozás lényeges eleme, hogy mindkét szülő, bármely jövedelme utáni személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségével szemben igénybe veheti a kedvezményt". A szolgálati járandóság utáni adókedvezményt csak abban az esetben lehet érvényesíteni, amikor az adóhivatal számára világos, hogy az adózó és a házastársa a jövedelmük után milyen mértékű adókedvezményt vett igénybe. Ezek az adatok az adóbevallások után állnak rendelkezésre - olvasható az államtitkár válaszában.