A következő órákban várható heves zivatarok miatt Hajdú-Bihar és Békés megye egyes térségeire narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.

Emellett több térségben elsőfokú riasztás van érvényben a heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt is.

A Balatonnál és a Tisza-tónál másodfokú a viharjelzés. Ez azt jelenti, hogy magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye területén, valamint a főváros kivételével az egész országban számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket jégeső, károkat okozó szél, továbbá felhőszakadás kísérhet.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzésében azt írta: hétfő estig a Tiszántúlon, a dél-alföldi és a dél-dunántúli régióban több helyen is várhatók zivatarok, amelyeket óránként 60 kilométeresnél erősebb szél, kisebb méretű jég és rövid idő alatt 20, esetleg 30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék kísérhet.

Hangsúlyozták, hogy néhol - nagyobb valószínűséggel Hajdú-Bihar és Békés megye területén - 90 kilométeresnél erősebb szélre és nagyobb jégdarabokra is számítani lehet. Estétől folyamatosan csökken a zivatartevékenység.

Kedden veszélyes időjárási jelenség nem várható - írta a meteorológiai szolgálat.