Csábítónak tűnő ajánlat érkezett be 2012-ben az Alpha Consulting nevű Seychelles-szigeteki offshore szolgáltató céghez egy magyar ügyvédi irodától - írja a Telex. „Úgy látom, hogy számos országban ellenszenvvel viseltetnek a klasszikus offshore területek bejegyzett cégekkel szemben és számos esetben gyanúsan kezelik őket, ami adóvizsgálatok formájában jelentkezik” – írta a Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda, hozzátéve, hogy van egy megoldás a problémára.

Az ügyvédi iroda javaslatának lényege az volt, hogy Magyarországon alapított cégek beiktatásával sikerülhet eloszlatni az offshore cégek körüli gyanút. Ha mondjuk egy Seychelles-szigeteki cég alapít egy magyarországi kft.-t, és azon keresztül végzi a tevékenységét, akkor azzal – ahogy az ügyvédi iroda fogalmazott az egyik brosúrájában – „az offshore struktúrák adózásilag hatékony onshore arcot kapnak”.

A most kiszivárgott Pandora-iratokban szerepelt a Kovács V. Gábor Ügyvédi Iroda bemutatkozó anyaga, de feltűntek más hasonló tájékoztatók is. A Cititrust International nevű, szintén offshore cégek létrehozásával foglalkozó belize-i központú társaság magazinjában egy magyar pénzügyi szakembertől, Danku Tamástól közöltek cikket még 2011-ben azzal a címmel, hogy „Magyarország mint adóparadicsom”.

Bár Danku a cikkét azzal kezdi, hogy a cím egyértelműen túlzás, később kifejti, hogy elsősorban a 2010-es adóváltozások eredményeként Magyarország a nemzetközi adótervezési eszköznek számít, és akár „Ciprus vagy Málta alternatívájává válhat”, utalva ezzel két olyan európai szigetországra, amelyek régóta kedvelt helyszínei az adójuk minimalizálására törekedő nemzetközi cégeknek. Danku szerint Magyarország egyik nagy előnye velük és más országokkal szemben, hogy jobb híre van, mert nem az adóparadicsomok és offshore területek között van elkönyvelve.