Szeretetfesztivál Budapesten címmel vezeti elő a Politico azt a tudósítását, amely a kínai Huawei technológiai vállalat itteni konferenciájáról számol be. A céget nem kívánatos szereplőnek nyilvánították a nyugati világban az 5G-s mobiltelefon-technológia telepítéséért folyó versenyben, mert azt gyanítják, hogy a rendszereiben a kínai kormánynak kémkedő összetevők is vannak.

Ennek ellenére a magyar fővárosban a Huawei sok vendéget fogadott európai innovációs napján, ahol a manapság szexinek számító témákat: a digitalizációt, a zöldenergiát és az informatikai képzést vették napirendre. A magyar kormány tisztviselői és európai parlamenti képviselők rajzottak az eseményen, üdvözölve a kínai nagyvállalat befektetéseit Magyarországon.

Ezek közül kiemelkedik a cég legnagyobb európai logisztikai központja – úgy tűnik a Huaweinek ez az ország biztonságos menedéket kínál a nem igazán barátságos környezetben. Orbán Viktor miniszterelnök embere, Szijjártó Péter, Magyarország harcias külügyminisztere újra és újra partnerként hivatkozik a Huaweihez hasonló kínai vállalatokra – folytatódik a tudósítás.

Hanyatló Nyugat

Beszédében hangot adott annak a véleményének, hogy a Nyugat részesedése a világ pénzügyi rendszerében hanyatlóban van. Ebben a környezetben a magyar érdek több kínai befektetés vonzása, mert ha ezek a pénzek nem Magyarországra érkeznek, akkor elmennek máshova, és máshol teremtenek munkahelyeket.

A Politico szerint a magyar külügyminiszter kelet-nyugati víziója valószínűleg nem fog segíteni a kínai nagyvállalatnak elhitetni a világgal, hogy csak az üzlet érdekli, és igaztalanul vádolják azzal, hogy Peking trójai falovaként próbál teret szerezni az európai és az amerikai piacon.

A Huawei tervez egy nagy konferenciát Párizsban is októberben, ám ezen nem lesznek jelen és nem fognak felszólalni politikusok, szemben a budapesti rendezvénnyel, ahol szép számban jelentek meg Steiner Attilától, az Innovációs és Ipari Minisztérium államtitkárától kezdve Újhelyi Istvánig, az MSZP európai parlamenti képviselőjéig.