Áder János köztársasági elnök április 6-ra írta ki az országgyűlési képviselők választását, amelynek kitűzésével azonban hivatalosan még nem kezdődött meg a kampány, mert az a választást megelőző 50. napon, azaz február 15-én indul.

Nem okozott meglepetést, hogy a köztársasági elnök április 6-ára írta ki az országgyűlési választást, sok fideszes politikus korábbi "elszólása" már jelezte, hogy a döntés jóval hamarabb megszületett - reagált az államfő bejelentésére Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A politikus emlékeztetett: már korábban hangsúlyozták, hogy az ország számára előnyösebb és olcsóbb lenne, ha azonos időpontban lehetne megtartani az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat. Az április 6-i időpont azt azonban lehetővé teszi, hogy az ország "a lehető leggyorsabban menessze a leszerepelt Orbán-kormányt, s egy új, az összefogás koalíciója által alkotott kabinet vezetésével keressen kiutat a válságból" - véli Mesterházy.

QP | Quality Placement

Az elmúlt hetek két fejleménye - az ellenzék közös listája és a paksi atomerőmű bővítése - is valószínűvé tette az Együtt-PM szerint, hogy a lehető legkorábbi választási időponttal kapcsolatos "kormánypárti döntés" nem változik - reagált közleményében a szövetség az államfő bejelentésére. Úgy vélik, hogy április 6-ig már három hónapnál is rövidebb idő van hátra, amely elég ahhoz, hogy az Együtt-PM a választókat ne csak a Fidesz kormányzásának káraival szembesítse, de együtt felmutassa azt az alternatívát is, amelyre érdemes szavazniuk.

A Demokratikus Koalíció (DK) úgy látja, hogy miután a "kormánypárti elszólásokból" sejteni lehetett, mikor tartják az országgyűlési választást, az államfő lényegében "csak bejelentette az Orbán Viktor által igényelt időpontot" - mondta Vadai Ágnes alelnök. A DK megnyugvással fogadta a hírt, hogy a köztársasági elnök a lehető leghamarabbi időpontra írta ki a választást. Így a lehető legrövidebb lesz a kampány és az új kabinet a lehető leghamarabb fel tud állni.

Az LMP elismeri, hogy az államfő szuverén joga meghatározni a választás időpontját, amit minden politikai szereplőnek tiszteletben kell tartania - mondta Schiffer András az MTI-nek. A Lehet Más a Politika társelnöke szerint az viszont eddig is "nyilvánvaló volt", hogy a későbbi időpont nem kedvezett volna a kormánypártoknak. A frakcióvezető úgy fogalmazott: ha például május végén, az európai parlamenti választással egyszerre tartották volna az országgyűlési választást, akkor addigra minden bizonnyal a "rezsiblöff" már lelepleződött volna. Az LMP eleve a legkorábbi időpontra, április 6-ra várta a választások kiírását, pártjuk már hónapok óta így készül.

A Jobbik nemcsak a kormányt, hanem a rendszerváltás óta eltelt 24 évet akarja leváltani az idei országgyűlési választáson - mondta Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje pártja évértékelő rendezvényén. Úgy fogalmazott: "gusztustalan" kampány következik, amit az is mutat, hogy a többi párt már fel sem teszi magát a plakátokra, hanem a másikat ábrázolja riogatás céljából. Szerinte az új választási rendszerrel "a pálya nem egyenes" és a kormánypártok legalizálták a szavazatvásárlást és a szavazószállítást.