Szerda délutánig valamennyi érintett köztisztviselő, közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő megkapta a felmondólevelét − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége elnöke. A kormány által tervezett 6719 fős leépítés kevesebb embert érint ténylegesen, ebbe a mintegy 2440 üres státus megszüntetését is beleszámították.

A kormány a jelek szerint korábban elszánta magát a leépítésre. Az elbocsátott közszolgák újbóli elhelyezkedésének támogatására szánt, 2012. október végén lezáruló Karrier Híd program munkaadóknak szóló tájékoztatója szerint már a tavaly elfogadott adótörvények paragrafusai között is szerepelt a most elbocsátásra kerültek esetleges foglalkoztatása esetére szóló adókedvezmény mértéke.

Vagyis lényegében esélyük sem volt a leépítések − és a szakszervezeti egyeztetések elmaradása − miatt tiltakozó érdekképviseleteknek arra, hogy a végül kedd késő délutánra összehívott Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén akár csak egy állást is megmentsenek. Ezért inkább arra próbálták rávenni a közigazgatási tárcát, hogy minél több részletet áruljanak el a gondoskodó elbocsátási programról. Azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, hogy mennyi pénzt szánna e célra a kormány, sem azt, hogy végül is mekkora megtakarítást remél a leépítéstől − mondta Agg Géza.

A szakszervezeteknek azt sikerült elérniük, hogy bevonták őket a program részleteinek kidolgozásába. Az elnök szerint szeretnék, ha minél előbb, akár már február végén elérhető lenne az újraelhelyezkedéshez adott konkrét anyagi segítség (az elbocsátottak is eddig jelentkezhetnek be a programba). A kirúgottak zöme ugyanis két hónapos felmentési idővel foglalkoztatott kormánytisztviselő volt.

Ennél is nagyobb problémát okoz, hogy az elsődleges visszajelzések szerint az elbocsátottak többsége 50 év feletti munkavállaló − akadt olyan is, akit két hónappal a nyugdíjkorhatár előtt mentettek fel. Ezért az érdekképviseletek javasolták a 2011 végén kifutó Prémium évek program kiterjesztését, valamilyen továbbvitelét, valamint azt is, hogy a kormány vizsgálja meg, kiterjeszthetőek-e a 2011 végéig érvényben lévő, öregségi nyugdíj előtti nyugállománnyal kapcsolatos szabályok erre a körre. Felmerült az is, hogy a 2013-ban létrejövő járásoknál kapjon állást az elbocsátottak egy része. A keddi egyeztetésen a kormány − felhatalmazással egyébként nem bíró képviselői − ígéretet tettek arra, hogy megfontolják a szakszervezeti javaslatokat.

Eddig nagyjából a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető adókedvezmény az egyetlen konkrétum, ami a szokásos álláskeresési tanácsadási segítség mellett tudható a Karrier Híd program által kínált lehetőségek közül. Mértéke a bruttó munkabér − de legfeljebb a minimálbér kétszeresének − 13,5 százaléka lehet. Ezt valamennyi érdekképviselet kevesellte a keddi ülésen − főleg azt figyelembe véve, hogy jelenleg is vannak olyan munkahelyteremtő támogatások, amelyek ennél jóval nagyobb kedvezményt kínálnak. A Start Bónusz kártya például egyévnyi járulékmentes foglalkoztatást tesz lehetővé a foglalkoztatónak.

QP | Quality Placement