A bmi szezonálisan kiigazított májusi értéke 52,3 ponton alakult. Az MLBKT szerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be, és a tapasztalt bővülési ütem majdnem megegyezik az áprilisival. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és ötödik hónapja jelez bővülést az index.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett áprilishoz képest, a változások mértéke elenyésző, jellemzően 1-2 százalékpontos volt bármelyik irányba. A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont alá került ebben a hónapban, de az elmúlt egy év értékei négy hónap kivételével növekedésre utalnak.

A termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónaphoz képest. A mostani érték némileg átlag alatti - jegyzi meg az MLBKT.

Az új rendelések indexe nőtt, a mostani érték a tizenegyedik legmagasabb májusi 1995 óta, felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, és az elmúlt három év átlagát is.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem gyengült, és az index megközelítette az 50 pontot. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek harmadik hónapja szűkülnek. Az idei májusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a hatodik legkisebb májusi.

A foglalkoztatottsági index 2014-2015-ben csak négy hónapban mutatott csökkenést. Az elmúlt három hónaptól eltérően az e havi érték azonban szintén csökkenésre utal, ebben az évben már másodszor. Az index értéke alacsonyabb lett áprilishoz képest, és 50 pont alá kerülve a hetedik legalacsonyabb májusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva egyúttal a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a nyolcadik legalacsonyabb májusi adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően második hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek szintje májusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, noha az indexérték némileg magasabb lett, megközelítve az 50 pontot. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlagosnak mondható.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de még mindig 50 pont felett maradt, így már ötödször jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének dinamikusabb bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tíz hónapja tart - jegyzi meg az MLBKT.

Ebben a hónapban élőállatok kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt különleges anyagokból (lemez, acél) és fűrészáruból. Jelentősebb árcsökkenést nem tapasztaltak.