A kisvállalati adó (kiva) a leggyorsabban növekvő adófajta. Ez nem véletlen, ugyanis a kivát választó cégek eddig összességében 185 milliárd forint adót spóroltak meg.

Az összeg többet nőhet jövőre, hiszen 2021. január 1-től még kedvezőbb lesz a kisvállalati adó: egy százalékponttal, 11 százalékra csökken a mértéke. 2021-től a belépési értékhatár egymilliárd forintról hárommilliárd forintra, és a bennmaradási értékhatár háromról forintról hatmilliárd forintra emelkedik.

A kisvállalati adó a közepesnek mondható cégek számára is választható lesz- tette hozzá Izer Norbert.

A PM azt szeretné elérni, hogy a cégek legyenek tudatosak adóügyeikben, és válasszák a számukra legkedvezőbb adózási formát. Ebben segít egyrészt a kiva-kalkulátorral, másrészt pedig azzal hogy azokat a cégeket, amelyek a tárca szakértőinek a számítása szerint kivára váltással legalább százezer forintot takaríthatnának meg, az adóhivatal elektronikusan értesítette erről.

Ez az adónem a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét. A próbaszámításokat a 2021-es évre várható eredmények alapján minden cégnek érdemes elvégezni - javasolta az államtitkár.

Amíg 2016-ban az év végén 6500 kivást tartott nyilván az adóhivatal, addig idén tizenhét nap alatt, december 1-től 17-ig már 3500 cég jelentkezett be a kiva hatálya alá - ismertette a legfrissebb adatokat az államtitkár. A decemberi statisztika szerint csaknem másfélszeresével többen választották eddig a kisvállalati adót, mint tavaly ugyanebben időszakban.