A kellemes meglepetést okozó júniusi inflációs adat után a júliusi szám még jobb lehet - vélik a lapunk által megkérdezett elemzők, akik szerint 3,5 százalékra olvadhat a drágulás üteme a KSH által csütörtökön publikálandó adatok szerint. Az üzemanyagoknál volt tapasztalható némi drágulás az elmúlt hónapban,de ezt könnyedén ellensúlyozzák az olcsóbb élelmiszerek, valamint a ruházati cikkek szezonálisan jellemző árcsökkenése - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Ezek közül az élelmiszerek árának alakulását érdemes kiemelni: itt jelentős csökkenés volt tapasztalható júniusban, vélhetően ez folytatódott júliusban is, aminek oka a jó zöldség és gyümölcs termés volt. Ez okozza azt, hogy a júliusi szám minden bizonnyal "lokális minimum" lesz - véli a szakértő. Utoljára 2009 februárjában regisztrált a Napi-konszenzus várakozásánál alacsonyabb értéket a KSH.

A július és az augusztus hagyományosan stagnáló vagy alacsonyabb árakat eredményező hónapok - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. A ruházati cikkeknél megszokott a csökkenés ebben az időszakban, az érdekes az lesz, hogy az élelmiszerek miképp alakulnak a következő hónapokban. A búzatermés hatása még nem jelentkezett az árakban, majd ettől is függ, hogy a feldolgozott élelmiszerek árai merre indulnak el ősszel - tette hozzá az elemző.

A júliusi mélypont után némileg emelkedik az infláció, de e mögött nincs különösebb aggasztó folyamat - mondta lapunk kérdésére Samu János, a Concorde szakértője. Tavaly augusztusban volt egy áramárcsökkenés, ez most kiesik a bázisból, illetve a gázárkompenzációs rendszer átalakítása vélhetően októberben megdobja a dinamikát. Ám ezeket leszámítva év végéig lefelé araszol a fogyasztói árindex.

A globálisan tapasztalható lendületvesztés jövőre megjelenik a magyar infláció pályáján is. A belső keresletet már nem tudja "hova" tompítani a lassulás, azonban az olcsóbb nyersanyagok - főleg az olaj - várhatóan mérséklik az inflációs folyamatokat. Ráadásul a jövő évi költségvetési kiigazítási intézkedések szintén fegyelmező erővel hatnak az inflációra. Ezek alapján már egyre nagyobb az esély arra, hogy jövőre teljesül a három százalékos inflációs cél, sőt, könnyen lehet, hogy a jegybank a szeptemberben publikálandó inflációs jelentésében előrehozza 2012 végéről a célszint teljesülésére vonatkozó előrejelzését is - tette hozzá a Concorde elemzője.

Ha a nyersanyagok ára tartósan csökken, a forint eurójegyzése nem száll el és a svájci frank árfolyama is ezen a szinten marad, akkor április-májusra már meglehet az inflációs cél, vagy akár ennél is alacsonyabb lehet - véli a Pioneer Alapkezelő elemzője.