Bőségesen megérte az elmúlt években akár profi vagyonkezelőkön keresztül, akár saját pénzünket kezelve kockázatot vállalni akár a tőzsdén, akár az ingatlanpiacon. Nem csak az S&P 500-as amerikai részvényindexe emelkedett hatalmasat - a 2009 válság mélypontjához képest több, mint négyszerezett - de az elmúlt három évben a BUX-index is felzárkózott a jó teljesítményt mutató piacok mögé.

Elég ha csak arra gondolunk, hogy az OTP részvényeit 2015 januárjában még 3500 forintért is meg lehetett vásárolni, míg azóta már 11 000 forint felett is járt árfolyamuk. Nem beszélve az olyan, korábban kisrészvénynek számító papírokról, mint az árfolyamát több, mint megtízszerező Konzum, vagy a szintén jól teljesítő Opus részvények.

Nem járt rosszul az sem, aki három-négy évvel ezelőtt a biztosnak tartott lakásvásárlást választotta Budapesten, nem csak a bérleti díjakból lehetett tisztességes hozamot elérni, hanem az azóta lezajlott hatalmas áremelkedés az ingatlanpiacon is jócskán gyarapíthatta a merész befektető vagyonát.

Ilyen emelkedéseket követően joggal merülhet fel a kérdés, hogy érdemes-e még beszállni. A tőzsdei mondás szerint ugyanis a bikapiacokon elért árfolyamnyereség fele az időszak utolsó 10 százalékában keletkezik. Azonban aki rosszkor száll be, alaposan meg is égetheti magát, elég csak a 2007-2009-es medvepiacra gondolni, amikor az amerikai S&P 500-as index értékének több mint felét elveszítette alig másfél év leforgása alatt.

Ráadásul a világ nagy jegybankjai, amelyek eddig öntötték a pénzt a globális pénzügyi rendszerbe és jelentősen hozzájárultak az eddigi dráguláshoz, hamarosan változtathatnak hozzáállásukon. A Fed emeli a kamatokat, tavaly ősszel elkezdte kiszívni a pénzt a piacról, s hamarosan, akár az év végéig, az ECB is elzárhatja a pénzcsapokat. Mit érdemes ilyenkor csinálni, hova érdemes a befektetőnek csoportosítania pénzét?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a Napi.hu szervezésében megrendezésre kerülő Top Befektetések 2018 című konferenciáján, ahol a témában nagy elismertségnek örvendő szakemberek igyekeznek majd eligazítani az érdeklődőket a várható trendekkel, piaci folyamatokkal kapcsolatban.