Kis, nyitott gazdaságként Magyarország teljesítményére jelentősen hat a világgazdaság és az országgyűlési választásokat követő, egyelőre még ismeretlen gazdaságpolitika is nehezíti az előrejelzéseket. A külső kereslet alakulását is előre jelző bizalmi indexek már-már megállíthatatlan javulása egy-két hónapja megtorpant és a piaci szereplők veszítettek optimizmusukból - mondta Németh Dávid, az ING senior elemzője. Egyre kevesebben bíznak ugyanis abban, hogy a mostanában kifutó élénkítő csomagok tényleg elegendőek voltak ahhoz, hogy lendületet adjanak a világgazdaságnak. Ugyanakkor kérdéses, hogy a magyar költségvetési politika képes lesz-e elkerülni a korábbi választásokat megelőző lazításokat, valamint hogy a következő kormány a második félévtől a gazdasági élénkítésre vagy a hiány lefaragására helyezi-e a hangsúlyt. A gazdaság jövőre az idei szinten stagnálhat, de a bizonytalansági tényezők miatt plusz-mínusz fél százalék elképzelhető - tette hozzá Németh.

Az Európai Bizottság (EB) által várt mínusz fél százalék azonban Barta György, a CIB közgazdásza szerint inkább felső, mint alsó határa a lehetséges makropályáknak. Nincs ugyanis olyan komponens, amely teret engedhetne ennél nagyobb növekedésnek - mondta az elemző. A magán- és a kormányzati fogyasztás, valamint a beruházás is alulmúlja az idei szintet és csak a külső kereslet igazán lendületes fellendülése lenne képes a GDP stagnálását elérni.

Ha a készletállomány feltöltése már idén megkezdődik, akár egyszázalékos bővülés sem elképzelhetetlen - vázolt fel ugyanakkor Samu János, a Concorde makroelemzője az eddigieknél optimistább szcenáriót. Az adóátrendezések hatására a nettó jövedelmek hiába növekednek, a magánfogyasztás még megmarad a mostani szinten, és mivel ez elmarad a háztartások első félévi kiadásaitól, éves szinten a csökkenés elkerülhetetlen. A beruházásoknál azonban mérsékelt növekedés is elképzelhető.

Ha az elemzők szerint nem is olyan gyors ütemben, mint az EB várja, de 2011-ben megkezdődhet a gazdasági növekedés. Ez azonban nem jelenti a munkanélküliségi ráta ilyen ütemű korrekcióját - figyelmeztetett Németh. Még mindig folyamatosak az elbocsátások és a mutató csúcsosodása jövőre is áttolódhat. Amennyiben gyors lesz a nemzetközi kilábalás, 2011 végéig akkor is várni kell, hogy a foglalkoztatottság visszaálljon a 2007-es szintre, de ennél reálisabb, hogy ez csak 2012-2013-ra teljesülhet.

Bár Magyarország ez évre 3,9, a jövő évre pedig 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt vállalt, érdekes, hogy a jelentés ezt 4,1 és 4,2 százalékra teszi és még 2011-re is 3,9 százalékot vár. Idén, ha nehezen is, de összejöhet a 3,9 százalék, azonban 2010-re tényleg komolyak a kockázatok - vázolta Barta. A Pénzügyminisztérium által jövő évre várt 0,9 százalékos GDP-zsugorodás ugyan meglehetősen pesszimista előrejelzés, azonban ha a következő kormány nem kívánja tartani a hiánycélt, ez nem sokat segít.

Ha azt vesszük, hogy mekkorák a kockázatok, akár optimistának is tekinthetjük a jövő évre várt 4,2 százalékot - mondta Samu. Az IMF-fel kötött szerződés ugyan jelentős visszatartó erő, azonban ha a vállalt kötelezettségeket nem teljesítő Ukrajnával és Romániával a Valutaalap kompromisszumot köt, az erőteljes motivációt jelenthet az új kormány számára is. Mindez 1-2 százalékponttal, a GDP 5-6 százalékára növelheti az áht-deficitet.