Az intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégiák (RIS3) megléte minden EU régiónak és tagállamnak előfeltétel a 2014-2020 közötti tervezési időszakra kidolgozott saját támogatási (operatív) programjainak elfogadtatásához. Ezért az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) a sevillai székhelyű DG Joint Research Centre-rel (JRC) közösen létrehozott egy S3 Platformot, amelynek feladata a szakmai tanácsadás az egyes nemzetek részére RIS3 dokumentációik elkészítéséhez és saját kutatáson, fejlesztésen és innováción alapuló erősségeik azonosításához. A Platform 2012 januárja óta Európa szerte szervez S3 workshopokat, amelynek legutóbbi állomása Budapest volt.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felkérésére az elmúlt közel fél évben a régiókban működő Regionális Innovációs Ügynökségekkel együttműködve mérte fel a lehetőségeket, amelynek eredménye 7 régiós és egy szintetizált, RIS3 dokumentum volt. Az S3 Platform képviselői még februárban jelezték, hogy ígéretesnek találják a magyar példát. Ennek oka, hogy hazánkban az NGM/NIH koordinációjával egyszerre folyik top-down (a módszertan központi meghatározása) és bottom-up (az elfogadott módszertan alapján a régiók elkészítik saját stratégiájukat) tervezés.

A kétnapos budapesti rendezvényt Normunds Poppens, a DG REGIO főigazgató-helyettese, Turóczy László, az NGM versenyképességért felelős helyettes államtitkára és Alessandro Rainoldi, az S3 Platform vezetője nyitották meg. Mindhárman egyetértettek abban, hogy az Európai Unió fennállásában a 2014-2020 közötti időszak fordulópont lesz, amelynek sikeréhez nagy mértékben járulhatnak hozzá a jól kidolgozott RIS3 stratégiák. Mellettük további, a RIS3 tervezésben elismert szakértők is tartottak előadásokat. Az esemény résztvevőinek alkalmuk nyílt négy ország (Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália) tervezett nemzeti RIS3 stratégiáját megismerni és véleményezni. Az Európai Bizottság és a résztvevő országok képviselői a közös véleményezés során megfogalmazták az egyes stratégiákkal kapcsolatos észrevételeiket, amelyeket az értékelt felek beépítenek majd a nemzeti stratégiákba. A rendezvényen 20 ország képviselői vettek részt, különböző állami szervezetekből és a vállalkozói környezetből egyaránt. A résztvevőket delegáló országok között köszönthettük a július 1-jén teljes jogú EU-taggá váló Horvátországot, illetve két nem EU-tag országot (Norvégia, Szerbia) is.

Az esemény a "közös tanulás" szellemiségében zajlott, a záróbeszédekben pedig - többek között Deák Csaba, a NIH stratégiáért felelős elnökhelyettese is - a következő jelszavakat emelték ki, melyeket a jövőbeli stratégiaalkotás és bevezetés során érdemes lesz szem előtt: hitelesség, nagy ötletek, tudás menedzsment és az ipar megújítása!