Az Európai Unió 2004-ben induló keleti bővítése jelentős mértékben meghatározta a régió felzárkózási esélyeit az elmúlt másfél évtizedben. Ennek a hatásait vizsgálja egy kétkötetes tanulmánygyűjtemény.

A Michael Landesmann és Székely P. István szerkesztők Does EU membership facilitate convergence? The experience of the EU’s eastern enlargement című gyűjtemény célja felvázolni egy elemzési keretet annak vizsgálatára, hogy az EU tagság milyen módon és mértékben segítette a régió gazdasági, társadalmi és intézményi felzárkózását a fejlett országokhoz.

Az egyes fejezetek a különböző területeken, illetve egy-egy országra vagy országcsoportra vizsgálják ezt a hatást.

Esély de nem garancia

Abból indultak ki, hogy mindenki a legjobbat akarja a polgároknak, a kérdés, hogy mi működik jobban, ha ez külön-külön vagy egy olyan sok államot tömörítő szervezetben történik, mint amilyen az Európai Unió - mondta Székely István a Budapesti Corvinus Egyetem által szervezett könyvbemutató eseményen.

Az megállapítható, hogy a 2004-ben csatlakozott államok – így Magyarország is – nagyon gyorsan kezdtek konvergálni a fejlett országokhoz. Ez a folyamat történelmi dimenzióban is gyors volt, a 2008-2009-es válság pedig csak megakasztotta a folyamatot, de nem állította meg.

Érdekes, hogy a felzárkózás előnyeiből minden társadalmi csoport részesült, de a relatív különbségek megmaradtak. Településtípusok szerint viszont nagyon szétváltak a fejlődési pályák a fővárások és a vidék között.

Kellenek a járulékos pozitív hatások

A kutatásokból kiderül, hogy az EU-csatlakozás pozitív hatásainak kifejtéséhez a két legjobb csatornát a kereskedelem és a határon átnyúló beruházások jelentik.

Azonban fontos, hogy az ezek által biztosított gazdasági felzárkózás mellett legyen társadalmi felzárkózás is, vagyis tovább élhessenek az emberek egészségben, és kiélvezhessék a konvergencia által nyújtott előnyöket.

Szintén mérlegelendő szempont, hogy a konvergencia milyen minőségű intézményműködés mellett valósul meg, mekkora az államapparátusba vetett bizalom. Ha ez nincs meg vagy meginog, akkor annak érzékelhető visszavető hatása van a konvergenciafolyamatokra.