A járvány első hulláma alatt, 2020. március 29-től kórházparancsnokokat vezényeltek a kórházakba. Az erről rendelkező jogszabály indoklása szerint erre azért volt szükség, hogy segítsék a felkészülést a tömeges megbetegedéssekkel járó jelentős többletteherre és biztosítsák a betegellátáshoz, valamint az egészségügyi dolgozók védelméhez szükséges egészségügyi eszközökkel való felelős, átlátható és nyomon követhető készletgazdálkodást.

A rendelet szerint a parancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem tehettek javaslatot és nem hozhattak döntést, de később kiderült: szükséges a jóváhagyásuk a  magáncégekkel, egyéni vállalkozókkal vagy magánszemélyekkel történő  szerződéskötéshez, ami akár orvosszakmai kérdés is lehet. A gyakorlatban jellemzően szervezési segítséget adtak a parancsnokok a kórházigazgatóknak - áll a portál cikkében.

Országos kórházfőparancsnokká Halmosi Zsolt vezérőrnagyot, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettesét nevezték ki, helyettese Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre Kórház főigazgatója lett.

A szerdán megjelent rendeletből nem derül ki, hogy szeptember 16-ától folytatják-e a munkájukat.

Nincs változás ugyanakkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyébe lépett Országos Kórházi Főigazgatóság működésében és jogállásában, az Okfő-t Jenei Zoltán személyében szintén egy korábbi rendőrtábornok vezet.