A még hatályos jogszabályok alapján 2022-től nyílna lehetősége arra a gyászolóknak, hogy amennyiben nem tudják megfizetni a temetési szolgáltatást, egy olcsóbb megoldást válasszanak. A 2022-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatba azonban beletettek egy ("jogtechnikai") módosítást, amellyel újabb két évvel, 2024-re tolják ki a bevezetés határidejét - hívta fel a figyelmet az Mfor.hu.

Az Orbán-kormány 2014 óta többször is módosította az anyagilag nehéz helyzetben lévő gyászolók számára megoldást jelentő szociális temetés bevezetésének határidejét. A mostani halasztás elfogadásával már legalább 10 évet késik a bevezetés.

A jelenlegi járványügyi helyzetben ugyanakkor nem lehet véletlen az újabb halasztás. A temetés procedúrája ugyanis komoly járványügyi kockázatokat is rejt magában - jegyzi meg a cikk írója.

A szociális temetésnél a hozzátartozóknak kellene a temetési előkészületek megtenniük, a sírt kiásni, a koporsót vagy urnát kiszállítani a temetőn belül, és azt a végső nyughelyre helyezni. A temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet igényelni. Az elhunyt hűtéséről, szállításáról, hamvasztásáról viszont az állam gondoskodik, és a sírhelyet is az állam biztosítja.

Ha a szociális temetést választók nem tartják be a munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi szabályokat, akkor a temető üzemeltetőjének kell ellátnia a temetéssel kapcsolatos teendőket, a költségeket pedig az elhunyt hozzátartozóinak számlázzza ki.