A választási törvény módosítása mellett az alaptörvény módosítását is kezdeményezte Varga Judit igazságügyi miniszter a parlamentnek kedd éjszaka benyújtott alkotmánymódosító javaslatában - írja összefoglalójában a Népszava.

"Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonosságához való jogát" - egyebek mellett ez szerepel a javaslatban. A tárcavezető azt is rögzítené az alaptörvényben, hogy a családban "az anya a nő, az apa a férfi". Az indoklás szerint "a nyugati világban tapasztalható új, modern ideológiai folyamatok, amelyek a férfi és női nem teremtettsége iránt ébreszt kétségeket" veszélyeztetik a gyermekek Alaptörvényben foglalt egészséges fejlődéshez való jogát. Varga Judit Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy "a módosítás biztosítja minden gyermek számára Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést, és garantálja a gyermek születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődését".

Az alaptörvényben definiálnák a közpénz fogalmát is: "közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése". Az indoklás szerint így átláthatóbbá válna az állami pénzek felhasználása és az eddigi "eltérő helyett egységes gyakorlat" alakulhat ki az "alkotmányos szervek gyakorlatában" a közpénzeket illetően - utóbbi megállapítás vélhetően a bíróságokra vonatkozik. Kérdés, a jövőben mennyire lesz majd megismerhető például a tao-pénzek felhasználása vagy az alapítványokba szervezett állami bevételek sorsa.

A módosítás következtében kétharmados törvénnyel betonoznák be a vagyonkezelő alapítványokat: mint ismert, ilyenekbe szerveztek ki egy sor egyetemet (köztük a Corvinus Egyetemet vagy a Színház és Filmművészeti Egyetemet is), és ebben a formában működik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is, amelynek alapítványa az elmúlt hetekben több értékes ingatlant, valamint több száz milliárdos állami vagyont is kapott az államtól.

A kormány előbb budai ingatlanokat és 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényvagyont (aminek értéke 280 milliárd forintra tehető) adott az MCC alapítványának, majd augusztusban 36 milliárd forintot pénzbeli vagyoni juttatásként. Ősszel további pécsi, zalaegerszegi, szekszárdi és szombathelyi ingatlanokat kapott az alapítvány, amely októberben egy 11 hektáros révfülöpi ingatlan - amelynek része egy kikötő is - bezsebelése elől sem tudott kitérni. Az MCC alapítványa a Fidesz-közeli, "tehetséggondozásra" létrehozott Tihanyi Alapítvány átalakulásával jött létre, amihez a kormány az állam nevében csatlakozott.