Az újraindítás a beoltottságtól függ, a 3,5 milliós szint elérhető pénteken, így már akár aznap megjelenhet az éttermek, sörözök teraszainak újranyitását meglapozó belügyminisztériumi rendelet – mondta Gulyás Gergely.

Remélhetőleg gyorsan lehet majd lépni miután kiesnek az egészségügyi kockázatok miatt felfüggesztett Janssen vakcinák. A kormány sikeres tárgyalásokon van túl, és beszerezte a kieső oltóanyagot. Egymillióval több kínai vakcina van, és az orosz Szputnyikból is megérkezik a kellő mennyiség, valamint a Pfizer vakcinák is érkeznek a szerződött ütemben – mondta Gulyás.

Tovább lehet az utcán lenni

Lazul az eddigi nyitvatartási korlátozás, a szolgáltatóegységek 21:30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom időkorlátja.

Gulyás elmondása szerint jövő hétre már 4, utána akár a 4,5 milliós szintet is átlépheti a vakcináltak száma. Folytatódik a tömeges oltás, ezért fontos, hogy mindenki regisztráljon. Az új kísérleti foglalást, amit most bevezetett a kormány most vizsgálja, lehet, hogy általánossá válik. Ez egy újszerű regisztrációs rendszert fed az oltás felvétele érdekében.

Hétfő óta folyamatosan nő azok aránya, akik beadják gyerekeiket az óvodákba, iskolákba, most 60-70 százalékos az aránya, akik visszaviszik a gyerekeket a közösségbe. Ez Gulyás szerint egy sikeres nyitást jelent.

Jöhet az újraindulás

A költségvetési módosításokat beadtunk a parlamentnek, és hamarosan beadjuk a 2022-es költségvetést is

 – mondta Gulyás.

A járvány által okozott gazdaságvédelmi intézkedések keretében 6000 milliárd forintos alap lesz, ami az össztermék 12 százaléka. Jövőre ennél is több, 7000 milliárd áll rendelkezésre a gazdaság újraindítására. Gulyás szerint eddig a munkahelyvédelemre költött a kormány, most a növekedést kell támogatni.

Ebből adódik, hogy a kormány meghosszabbítja a járványkezelési javaslatát a parlamentnek, és meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, és az ezzel járó kivételes kormányzati jogköröket is.

Ez kizárólag a védekezésre vonatkozik, van véghatáridő, ami jelen állás szerint az országgyűlés őszi időszakának kezdetén átszavazható, és a kormány bármikor megszüntetheti, ha a járványhelyzet ezt már nem teszi szükségessé.

Orbán bejelent

A további lazítási menetrendről és a gazdasági intézkedésekről Orbán Viktor miniszterelnök fog bejelentést tenni. Ez vélelmezhetően a péntek reggeli szokásos rádió interjúban történik.