Ma kezdődik az oltásra regisztrált idősek immunizálása: 1080  háziorvosi rendelőben 10-10 személyt oltanak be Moderna-vakcinával, emellett az összes (5004) praxis 6-6 főt küldhet a kórházi oltópontokra, hogy megkapják a Pfizer-vakcinát.

Minden regisztráló megkapja az oltást, ahogy a vakcinák rendelkezésre állnak - mondta Galgóczi Ágnes.

Csütörtöki statisztika

1652 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 371 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 832 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 274 308 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 848 főre csökkent. 3648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi emlékeztetett rá, hogy ma van a Rákellenes Világnap. Világszerte  9,6 millió, Magyarországon 33 ezer ember hal meg évente  daganatos megbetegedésben, a magyar rákhalálozásban a nőknél az emlőrák, a férfiaknál a tüdőrák vezeti a statisztikát.

Számos daganat szűréssel megelőzhető, a népegészségügyi szűrések a járvány alatt is folytatódnak - hangsúlyozta Galgóczi, s arra kért mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, ha behívják a vizsgálatra.

Kérdésekre válaszolva megerősítette, az olthatóságot mindig az oltóorvos döntheti el, aki akut betegségben szenved, akkor kapja meg a vakcinát, amikor meggyógyult.

Mivel Modernából 7 ezer adaggal kevesebb érkezett a vártnál, előfordul, hogy olyanok is kimaradnak a mostani körből, akiket már értesített a háziorvos, de ők is azonnal megkapják a védőoltást, amint erre lehetőség lesz.