Az aktív fertőzöttek állapota rendkívül széles skálán mozog, vannak tünetmentesek, enyhe tünetesek, súlyos és középsúlyos állapotúak is - kezdte a hétfői tájékoztatóját az reggel nyilvánosságra hozott adatok megismétlése után Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az 55-78 év közötti elhunytakra azok a népbetegségek jellemzőek, amelyek az egész országra is, krónikus szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, valamint a tüdő- és légzésproblémák és anyagcsere-betegségek.

Több elhunytnál többféle betegség is beazonosítható, ami nyilvánvalóan fokozza a Covid-19 lefolyásának a súlyosságát - mondta a tisztifőorvos. Ezért rendkívül fontos a krónikus betegségek karbantartása, a háziorvossal való gyakoribb konzultáció.

Hétfői statisztika

Hétfő reggelre 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 46 százaléka, a gyógyultak 32 százaléka budapesti.  1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Világszerte, így Európában is a második hullám alatt jelentősen nő a pozitív esetek és a kórházban kezeltek száma. A 100 ezer lakosra jutó pozitív esetszám Csehországban 432, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308, Franciaországban 285, Nagy-Britanniában 242, Magyarországon jelenleg 128  - sorolta az adatokat Müller Cecília.

Rendkívül fontosak azok a higiénés szabályok, amiket be kell tartani, sok van már mögöttünk, de legalább ennyi áll előttünk is - fogalmazott. A szabályok betartásával tudjuk laposítani a járványgörbét és az egészségügyi ellátórendszert kímélni a jelentős többletterheléstől, mellette megelőzni a saját a környezetünk megfertőződését - hangsúlyozta.

Müller Cecília ezután a helyes maszkhasználatról beszélt, kiemelve, hogy az orrot is takarni kell, hiszen az orrnyíláson át is távozhat az aeroszol cseppekben vírus. Megerősítette a tünetmentes hordozást, illetve, hogy a tünetek megjelenése előtt 48 órával már átadható a fertőzés.  Egyre több tanulmány jelenlik meg a vírus felületeken való túléléséről, ezért a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés terén sem lankadhat a figyelem, akárcsak a távolságtartást illetően - hangsúlyozta

Elmondta még, hogy a mintavétel gyorsasága javulhat, miután OMSZ elektronikus mintavételkérelmi űrlapot fejlesztett.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

Rendelkezésre áll a remdesivir nevű gyógyszer a betegek gyógyítására, a Richter gyártja.

45 idősotthonba jutott be a vírus, az ezekben lakó összesen 5601 fő közül 542 főnél igazolták a pozitivitást. Állapotuk stabil, sokan otthon maradhattak. 130 -an vannak kórházban,  a 2. hullámban 35-en hunytak el az igazoltan pozitívak közül.