A vakcina megérkezése új szakasz a védekezésben, erre vártunk a járvány kezdete óta. Eddig 1094 egészségügyi dolgozót már beoltottak az öt kijelölt oltóponton, Dél-pesti Centrumkórház, Semmelweis Egyetem, Korányi Kórház, Debreceni Egyetem, Nyíregyháza megyei kórház. A vakcinák folyamatosan fognak érkezni, a továbbiakban 25 kijelölt oltóponton folytatódik az egészségügyi dolgozók védőoltása - mondta Galgóczi Ágnes.

2021 első félévében várhatóan több vakcinát is engedélyez az európai gyógyszerügynökség (EMA), ahogy ezek nagyobb mennyiségben megérkeznek az országba, a tömeges oltás is elkezdődhet. A kormány 17,5 millió adagot rendelt összesen - erősítette meg az osztályvezető. A következő engedélyezett vakcinák várhatóan a Moderna, a Janssen, a CureVac, a Sanofi, az AstraZeneca és a Novavax készítményei lesznek.

Magyarországon vizsgálják az orosz és a kínai vakcina alkalmazhatóságát.

A járványügyi intézkedéseket ezzel együtt továbbra is be kell tartani - hívta fel a figyelmet Galgóczi Ágnes.

A friss járványügyi adatokat biztatónak nevezte, a cél, hogy ezt megőrizzük.

Hétfői statisztika

609 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 316 669 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9161 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 134 344 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 164 főre csökkent. 6 261 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.

Kérdésekre válaszolva erről beszélt

  • A nyájimmunitáshoz 60 százalékos átoltottság kell, amit fokozatosan tudunk majd elérni, ahogy érkeznek a vakcinák és elindul a tömeges oltás.
  • Az oltás javasolt azoknak is, akik igazoltan, de több mint 3 hónapja átestek  fertőzésen.
  • Az oltás beadása előtt ki kell tölteni egy kérdőívet, majd rövid orvosi vizsgálat következik, ami alapján az oltóorvos dönt. Az oltás előtt nincs semmilyen étkezési, vagy folyadékfogyasztási korlátozás.
  • Eddig 1094 egészségügyi dolgozót oltottak be, különösebb oltási reakciót nem tapasztaltak.