Míg tavaly novemberben még csak a megkérdezettek 38 százaléka kérte volna az oltást, január végén 59 százalékuk, a március 64 százalékuk jelezte: elfogadná a vakcinát - idézi a Népszava a Publicus intézet felmérését. A kormánypárti válaszadók háromnegyede, az ellenzéki tábor 62 százaléka oltáspárti. A szocialista szavazók a kormánypártiaknál is jobban várják a vakcina beadását, a Jobbik híveinek azonban alig több mint fele kérné az oltást.

A községekben élőknek mindössze 48 százaléka iratkozott fel az oltást kérők listájára, és csak négy százalékponttal magasabb azok aránya, akik ugyan nem regisztráltak, de szeretnék beoltatni magukat. A Budapesten élők 81 százalékban oltáspártiak. A 30-44 éves korcsoportban mindössze 53 százalékos az oltási hajlandóság, miközben 60 év fölött 70 százalék ez az arány.

A megkérdezettek 81 százaléka adatná be a Pfizer vakcináját, a Moderna oltóanyagát a válaszadók 70 százaléka választaná. A kínai Sinopharm oltását a kormánypárti szavazók 67 százaléka engedné beadni, míg a nem kormánypártiak 15 százaléka. Az orosz oltóanyagot a kormánypártiak 70 százalékban, az ellenzékiek 24 százalékban fogadnák el. Mindkét keleti oltóanyaggal szemben a Jobbik tábora a legelutasítóbb.

A Publicus felmérése szerint február 25-ig a regisztráltak mindössze 11 százaléka kapott időpontot az oltásra. A válaszadók nagyjából harmada a gyártókat, illetve az Európai Uniót, a lakosság negyede a magyar kormányt is hibásnak tartja a nyugati oltóanyagok késlekedéséért.