A tüdőgyulladás (pneumonia) leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevű baktérium. A betegség ma is veszélyes, a WHO szerint ez a negyedik leggyakoribb halálok - a fertőző betegségek közül ebben halnak meg leggyakrabban Európában. A tüdőgyulladás kialakulásának esélye az immunrendszer gyengülése következtében a korral megnő, az 50 év felettiek és krónikus betegségben (szív- és érrendszeri betegségek, vese és májbetegségek, cukorbetegség, COPD vagy asztma) szenvedők körében nagyobb a kockázat, ráadásul az időseknél és krónikus betegeknél súlyosabb formában jelentkezhet a kór, ami gyakrabban igényel kórházi kezelést.

A tüdőgyulladás rendkívül gyakran alakul ki a szezonális influenza szövődményeként, főként az idősebb korosztályban, s a két betegség együttes támadása számukra kiemelten kockázatos, és indokolttá teszi mindkét kórokozó - influenzavírus, pneumococcus baktérium - elleni védelmet.

Fontos tudni, hogy a 65 év felettiek immunrendszere már gyengébben működik, így gyakran nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásos tüneteik, láz vagy laboreltérések, csak az elesettség, vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság figyelmeztet a bajra. Így, ha későn ismerik fel a betegséget, jelentősen csökkennek a gyógyulási esélyek.

Különösen veszélyeztetettek az idősotthonban élők, a zárt helyeken ugyanis a pneumococcus cseppfertőzéssel még könnyebben terjedhet. Ezekben az intézményekben éppen úgy, mint a gyermekközösségekben, nehezen megoldható a szociális távolságtartás.

Az idősek védelme jelentősen javítható a szezonális influenza elleni, évenkénti oltásával, valamint a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni konjugált védőoltás egyszeri alkalmazásával. Mivel jelenleg még az influenza vakcina nem elérhető, a koronavírus járvány 2. hulláma pedig beindult, a pneumococcus elleni védőoltás beadásával kezdünk és folytatjuk majd az influenzával mihelyt elérhetővé válik - mondja Kreft-Horváth Lóránd háziorvos.

A pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni védelem első lépése a hazai ajánlások szerint, a még nem oltott pácienseknél a konjugált védőoltás. A koronavírus-járvány idején az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is javasolja a fogékony populációk számára az influenza és pneumococcus védőoltások alkalmazását.