"Szándékainkkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több lakos Covid-19 elleni védőoltása. Háziorvosi rendelőink tömeges oltásra alkalmatlanok" - idézi a Népszava azt a nyílt levelet, amit 27 szombathelyi háziorvos jegyzett, s amit a város ellenzéki polgármestere tett közzé vasárnap a közösségi médiában.

Nemény András polgármester szerdán jelentette be: a helyi háziorvosok több mint kétharmadának kérésére a szombathelyi önkormányzat 17 oltópontot alakít ki. A járási tisztifőorvosnak egy bejárás során kellett volna átvennie az oltóhelyeket, ám egy közleményben baloldali "zavarkeltésnek" minősítette az ajánlatot.

QP | Quality Placement

Hasonló elutasításban volt része több fővárosi ellenzéki kerületvezetőnek is. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere a Népszavának azt mondta, 40 millió forintból alakítottak ki ők is oltópontokat, amelyeket március 6-án hitelesítettek is. A kerület felvetéseire nem érkezett válasz, a főpolgármester ajánlatait pedig komolytalannak minősítették kormányoldalról.

Eközben több fideszes városvezető arról számolt be az elmúlt hetekben, hogy milyen hatékonyan együtt tudnak működni a kormányhivatallal az oltás szerverezésében. A 16. kerületben például keddtől az önkormányzat által felállított oltóponton is elkezdődik a helyiek beoltása. Már, ha lesz elegendő oltóanyag, mely nemcsak Újpesten hiánycikk, hanem Újbudán is, ahol a Szent Kristóf szakrendelőbe március eleje óta nem szállítottak vakcinát, a Telex értesülése a XIII. kerületi Szegedi úti rendelőintézetbe sem.