A gyenge évkezdést követően jelentősen nőtt  2021 márciusában a patikai gyógyszerforgalom. A márciusi, csaknem 51 milliárd forintos érték az elmúlt 12 hónapban mért legnagyobb forgalmi adat Magyarországon. A legfrissebb adatok alapján kirajzolódni látszik, hogy a korábban megfigyelt, körülbelül 3 hónapos felhalmozási periódus a végéhez ért és a lakosok ismét több havi gyógyszert válthattak ki márciusban - írja friss elemzésében a Hiflylabs.

A receptek nagyobb volumenű, előzetes kiváltásában a harmadik hullám szigorító intézkedései is közre játszhattak. A gyenge februári eladásokhoz képest a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom 16 százalékkal gyorsult márciusban.

Ugyanakkor éves összehasonlításban 14,3 százalékos a visszaesés, ami egyértelműen a bázishatásnak, a viszonyítás alapjául szolgáló tavaly márciusi 59 milliárd forintos rekordforgalomnak tudható be. Pontosan egy éve, 2020. márciusában robbant be a koronavírus járvány hazánkban, amelyre válaszul a lakosság korábban nem látott felvásárlási hullámot indított a kiskereskedelemben.

Kép: NEAK

A jelentős forgalmi növekedés a támogatott vényköteles gyógyszerek dobozeladásaiban is visszaköszön, a  volumen 16,6 százalékkal nőtt, vagyis a dobozeladások növekedési üteme még a forgalmi bővülést is meg tudta előzni februárhoz képest. Éves összevetésben viszont a rekord, 2020 márciusi hónaphoz képest 21,3 százalékkal csökkent az eladott darabszám idén márciusban.

Vegyes a kép kategóriánként 

Az előző hónaphoz képest csaknem minden gyógyszerkategória bővülni tudott. A forgalmat ismét a nagy súlyú csoportok, mint a kardiovaszkuláris rendszer, a daganatellenes szerek és a vér- és vérképzők húzták. Az utóbbi csoportból kiemelendő az antitrombotikus szerek 24 százalékos növekedése, amely a koronavírus betegek súlyos tüneteit hívatott enyhíteni.

A Covid-19 fertőzés okozta tüdőgyulladás súlyosságát csökkenthetik a szisztémás vírus ellenes szerek. Ez az alcsoport szintén nagymértékben, 21 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest.

Ugyanakkor a tavalyi erős bázishoz képest csaknem minden csoportban lassulást mértek. A jelentős súlyú gyógyszercsoportok egyaránt lassultak 2021. márciusban éves összehasonlításban. Egyedül a súlyban szinte eltörpülő parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellenesek csoport tudott jelentősen bővülni (+16,7 százalék), illetve enyhébb mértékben a bőrgyógyászati készítmények (+2,1 százalék) az előző évhez képest. Az előbbi csoportba tartoznak például a féregellenes, rühellenes szerek, illetve a malária elleni szerek.

A legfrissebb adatok alapján először jelent meg a támogatott vényköteles körben a koronavírusos megbetegedés tüneteit enyhítő favipiravir 200 milligrammos kiszerelése. Az életeket mentő filmtabletta országszerte csaknem 37 ezer dobozzal fogyott, azonban a gyógyszer eladásai a következő áprilisi hónapban tovább dinamizálódhat.

Kép: NEAK

Amennyiben a gyógyszerforgalmi ábrát kiegészítjük a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek kereskedelmi árrésével, akkor azt láthatjuk, hogy a patikák számára évről-évre egyre kevésbé jövedelmező a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmazása.

Míg 2019. januárban egy gyógyszertár a vényköteles forgalma értékének a 12 százalékát tarthatta meg, addig idén márciusra a forgalomból származó jövedelmi arány csak 11,3 százalékot mutat. A csökkenő jövedelmezőség nem meglepő a támogatott vényköteles gyógyszerek értékesítése esetén, mivel a hatóságok úgynevezett degresszív árrést írnak elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy drágább gyógyszerek után kevesebb hasznot realizál a patika.

„Az adatok mélyére ásva azt láthatjuk, hogy a gyógyszerforgalom növekedése és a jövedelmezőség közötti olló szétnyílni látszik. A piaci folyamatok mellett a lakosság egyre inkább a korszerűbb, drágább kiszereléseket részesíti előnyben, amely a degresszív árrésszabályozás révén csökkenti a patikák jövedelmezőségét.” – zárja elemzését Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.