Bár Magyarországon a koronavírus járvány mostani hullámát a tavalyi lezárásnál enyhébb intézkedésekkel próbálja megfékezni a kormányzat, mobiltelefonok adatai alapján az ország lakossága nem nagyon képes uralkodni magán – derül ki a Qubit cikkéből.

Egy március végi napot alapul véve – amikor csak nem 250 ember hunyt el a vírus nyomán – mindössze 10 százalékkal mozogtak kevesebbet a még vírus nélküli tavalyi januári szinthez képest. Bár a régió többi országa sem áll túl jól a védekezésben, ez az adat kiugróan alacsony még a környező országokéhoz képest is. Összevetve, mondjuk Portugáliával pedig azt mutatják az adatok, hogy nagyjából kétszer annyira vették semmibe a szomorú számokat a magyarok és nagyjából kétszer annyira nem foglalkoznak azzal, hogy az alacsony mobilitás sokat segíthetne a járvány megfékezésében.

Pedig nem kell(ene) beleszakadnia a magyaroknak a korlátozásokba, legalábbis egy kutatásból az derül ki, hogy a régió kormányai – így a budapesti sem – vállalta be a tavalyihoz hasonló kemény lezárásokat. Sőt, a magyar kormány – amely Ausztriához, Szlovéniához vagy Szlovákiához képest amúgy is enyhébb intézkedésekkel igyekezett átvészelni - már a nyitás gondolatával játszik, amit szakértők teljességgel indokolatlannak tartanak.

Mindeközben a közép- és kelet-európai térség és különösen Magyarország jelenleg a világ egyik legrosszabb járványhelyzetével küzd, az egymillió főre vetített halálozási adatok a legmagasabbak közé tartoznak.

További részleteket itt lehet olvasni.