A nyugdíjas korosztályban egyre erősödik az aggodalom a koronavírus-járvány terjedése miatt. Érezhető a félelem, hiszen a betegség áldozatainak túlnyomó többsége ebből a korosztályból kerül ki, de ennél is jobban foglalkoztatja a nyugdíjasokat, hogy meg tudják-e oldani az ellátásukat, ha hosszú időre magukra maradnak. Magánszemélyek és idősszervezetek is keresik a megoldásokat - mondták az országos idősügyi szervezetek vezetői a napilapnak.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület csütörtökön azt kérte, a kormány szervezze meg, hogy az idős emberek ingyen juthassanak fertőtlenítő szerekhez, arcvédő maszkokhoz és immunerősítő szerekhez, s ahol kell, ott más területekről csoportosítsanak át szakembereket az idős emberek házi vagy intézményi gondozásának megoldására.

A Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) tegnapi elnökségi ülése után közleményben hívta fel a figyelmet a fogyasztói árak drasztikus emelkedésére. Megnyugtató nyilatkozatot várnak a kormánytól, hogy továbbra is garantálják a nyugdíjak kifizetését és a költségvetés újratervezésekor figyelembe veszik a rendkívüli helyzet idősekre gyakorolt hatását.

Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetsége vezetője szerint a kormánynak előre kellene hozni a legalább 3,5 százalékig elismert infláció és a 2,8 százalékos januári nyugdíjemelés különbözetének, vagyis a nyugdíj-kiegészítésnek a kifizetését, ami novemberben eleve be van tervezve a költségvetésbe, tehát nem jelentene plusz kiadást az államnak.

A tagjaink sorra mondják le a megszokott tavaszi programokat, mert félnek elmenni egy szavalóversenyre, előadásra - számolt be Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke a Népszavának. Nem egészségügyi tanácsokat várnak, hanem megnyugtatást, mert a bezárkózással elveszítik közösségi kapcsolataikat.

Ugyanakkor a települések egyelőre képesek megoldani az idősek ellátását. Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy látja: ha fokozódik a járvány, s szigorúbb intézkedésekre lesz szükség, az önkormányzatoknak akad némi mozgástere: a szociális szféra ugyan leterhelt, de akár más területekről is át lehet vezényelni munkatársakat.