A virológus szerint március 26. és április 1. között tetőzött a fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, majd pedig az elhunytak száma. Rusvai Miklós ugyanakkor úgy véli: kockázatos a kormány nyitási terve, mely szerint amint a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, megkezdődhet a nyitás. Érdemesebb lenne várni és inkább a szennyvízvizsgálatok eredményeihez, valamint a járványadatokhoz (fertőzöttek, kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és elhunytak száma) igazítaná az enyhítések megkezdését - hangzott el a műsorban.

Arról, hogy a későbbiekben milyen óvintézkedéseket kell majd megtartani, egyelőre nincs egyetértés, még a szakember körében sem.

Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos szerint még a nyarat is csak maszkban, megfelelő távolságtartással élvezhetjük majd, Rusvai szerint járványvéldemi szempontból érdemes megtartani például a maszkviselést, ugyanakkor emberi és pszichikai szempontból jobbnak tartaná, ha végre magunk mögött hagyhatnánk.

Az április 19-i iskolanyitás hatásai – ha lesznek – majd a május eleji járványadatokban mutatkoznak meg. Véleménye szerint ugyanakkor az átoltottsági arányok miatt maximum a csökkenés rövid megtorpanására lehet majd számítani, növekedésre nem.