Aki nem vette még fel az oltást, akár egy nap alatt vakcinához juthat az időpontfoglalás után. A regisztráltak közül még félmillióan nem kérték a védőoltást - mondta György István. Arra kért mindenkit, akit még nem oltottak be, hogy ne bízzon a közösségi immunitásban, mert kiszámíthatatlan, hogy kinél hogyan zajlik a fertőzés és van, akinek az életébe kerül, és mielőbb jelentkezzen oltásra.

György szavai szerint a magyar oltási program világviszonylatban is megkérdőjelezhetetlen, jól tervezett és sikeres. Az oltás továbbra is folyamatos, azt a félmillió regisztrált személyt, aki még nem oltatta be magát, sms-ben is kérték, hogy vegyék fel az oltást. Az átoltottság növelése érdekében arra kérték az egészségügyi szolgáltatókat, hogy mostantól az orvos beteg találkozás alkalmával ösztönözzék a még oltatlanokat, és ha van rá mód, akár helyben adják be az oltást.

Valamennyi járványügyi adat javul, a 3. hullám lecsengőben van - kezdte mai beszámolóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt heti adatokkal összehasonlítva a 20. hétre országos szinten 39 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, az átlagéletkoruk 42 év, 54 százalékuk nő. Korcsoportonként nézve az új fertőzöttek 21 százaléka 40-49, 19 százalékuk 30-39 éves, 15 százalékuk 50-59 éves, 13 százalékuk 20-29 éves korosztályból tevődik ki - részletezte az adatokat a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy ebből is látszik, hogy a fertőzés főleg az aktív korosztályt érinti, ezért ismételten megkért mindenkit az oltás felvételére.

Az új fertőzöttek területi megoszlásáról elmondta, 14 százalékuk budapesti, 13 százalékuk Pest megyei, 9 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyei. Az elhunytak átlagéletkora 74 év, de rendkívül széles határok között mozog a kor, mindig van közöttük fiatalok is, akik jellemzően valamilyen más betegséggel is küzdenek.

Az elmúlt napokban 2 indiai variánssal fertőzöttet azonosítottak, egyikük meggyógyult, nála enyhe tünetekkel zajlott a megbetegedés, a másik beteg még kórházi kezelésre szorul, de nem lélegeztetett, a rehabilitációja felé tart. A két fertőzött nem járt külföldön. (A mai előtt utoljára kedden tartott tájékoztatót az operatív törzs, amely akkor még úgy tájékoztatott, hogy nincs Magyarországon indiai mutáns, amelyről ma megtudtuk, hogy az egyik, ezzel fertőzött beteg már meggyógyult, a másik a rehabilitációja felé tart. A szerk.)

Müller szerint jó hír, hogy az indiai mutáns ellen is védelmet biztosítanak a nálunk jelenleg használt oltóanyagok.

Biztatóak a szennyvízadatok, a 21. héten a minták túlnyomó többségében jelentősen csökkent a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, már alacsony a koncentráció - mondta Müller.