A járványnak még nincs vége, a leghatékonyabb fegyver ellene továbbra is a védőoltás - hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy vakcinabőség van Magyarországon. Az oltópontokon Pfizer, és  korlátozottan Szputnyik, valamint AstraZeneca vakcina érhető el. Várunk 64800 adag Modernát, holnapra pedig 55200 adag AstraZenecát, amit  2. körös oltásra használnak fel. Folyamatos az oltás a háziorvosoknál, Sinopharm,  Janssen és Moderna vakcinákkal.

A kedvező járványügyi adatoknak és a főként a védőoltásoknak köszönhetően lehetségessé vált a kórházi látogatási tilalom feloldása is, egy beteget egy nap egy ember látogathat, maximum egy órán keresztül és kizárólag védettségi kártyával. A covid-osztályok  természetesen továbbra sem látogathatók - mondta Müller Cecília.

Indiai mutánst még mindig nem fedeztek fel a magyarországi mintákban.

Javul a helyzet a szociális intézményekben, jelenleg 1720 a pozitív gondozottak száma, ez az összes magyarországi gondozott 7 százaléka. Közülük 618 fő fekszik kórházban.

Eddig összesen közel 20 ezere gondozott gyógyult meg a fertőzésből, az elhunytak száma eddig összesen 3788 fő, az összes koronavírusos áldozat 13 százaléka. A nemzetközi adatok 41 százalékos arányról tudósítanak - jegyezte meg a tisztifőorvos.

A szociális intézmények dolgozóinak kevesebb mint egy százaléka fertőződött meg, összesen 752 fő, és 19 szociális dolgozó halt meg a vírus miatt a járvány kezdete óta. Gyakorlatilag mára minden oltásra jelentkezett gondozót és ápoltat be tudtunk oltani, ez nagyjából 89 ezer embert jelent - fogalmazott Müller.

Kiemelte, hogy az oltásnak nincs  abszolút ellenjavallata, van, aki nem oltható, őket az oltottaknak kell megvédeni.

Csütörtöki statisztika

780 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 800 368 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 51 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 380 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 655 959 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 029 főre csökkent. 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen.